hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hatszor erőszakolt meg egy férfi ápoltat?

Január 10-13-ig tárgyalja a kiskunhalasi bíróság annak a három férfinak az ügyét, akik ellen az ügyészség a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat.

A pszichiátriai otthon két ápolónője tavaly januárban jelentette fel a kollégákat, melynek nyomán vizsgálatot indított a rendőrség és az ügyészség.

„A szexuális dolgokkal kapcsolatban showműsorszerűen buzdították őket, főként férfi ápoltat férfi ápolttal való együttlétre” – mondta az otthon egyik volt dolgozója. Egy másik még ott dolgozó ápolónő pedig azt mondta, hogy egyik alkalommal, amikor ment dolgozni, hívták a kollégái, hogy mutatnak neki valamit. Akkor látta, hogy két beteg orálisan elégíti ki egymást. Egy másik eset kapcsán pedig azt mesélte, hogy szabadság után visszament dolgozni és az egyik kollégája azzal fogadta, hogy az előző este úgy megverték az egyik lakót, hogy azon imádkoztak, hogy érje meg a nappalt, mert különben baj lesz.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az ügy kirobbanása után nem sokkal, február elején közleményt adott ki, melyben közölte: "Sem a belső, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan visszaéléseket, amelyek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának munkatársaival szemben a sajtóban felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztotta volna."

A hatósági vizsgálatok során azonban az otthon három férfi dolgozója ellen merültek fel olyan adatok, amelyek alapján letartóztatásuk mellett folyt ellenük a nyomozás.

A júliusban elkészült vádirat súlyos bűncselekmények elkövetését rója fel az ápolóknak. Az ügy elsőrendű vádlottját azzal vádolja az ügyészség, hogy 2009 nyarától 2010 januárig hat alkalommal erőszakolt meg egy férfi ápoltat. A másodrendű vádlottnak akaratnyilvánításra képtelen személy ellen, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt kell felelnie. Az ügy harmadrendű vádlottja súlyos fenyegetéssel, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette, illetve védekezésre és akaratnyilvánításra képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt áll majd bíróság elé.

Jelenleg mindhárom vádlott szabadlábon van.

(forrás: Baon.hu, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink