hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hatástalan csodavizek

Lehet-e memóriája a víznek? Érdemes-e oxigénnel dúsítani vagy mágneses térrel kezelni? És vajon mitől szűz a szűzvíz? Fábián István előadását az MTA tette közzé videón.

Oxigénnel dúsított, lúgosított, savasított, mágneses térrel kezelt víz, no meg a titokzatos információkat tároló, végtelenségig hígított oldatok (lásd: homeopátia) – „csodavizek” egész arzenálja várja, hogy egészségünk és hosszú életünk érdekében lehajtsunk belőlük néhány (méregdrága) kortyot. Ha hihetnénk a hirdetéseknek, üresen konganának a kórházak, és életerős aggastyánok tanítanák cigánykerekezni ükunokáikat az őszi napsütésben.

Fábián István előadásában a kémia módszereivel mutatja meg, hogy a csodásnak hitt vizek nemcsak hogy hatástalanok, de esetenként még bajt is okozhatnak. Végül pedig a himalájai só manapság igencsak felkapott mítoszára is jut néhány perc az Akadémia Székházának zsúfolásig telt Dísztermében.

Fábián István vegyész, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, korábban az egyetem rektora, az egyetem vegyész mesterképzésének szakfelelőse. Fontosabb kutatási területei a környezeti és analitikai kémia, valamint a reakciókinetika.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés