hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Három találkozás kell a koronavírussal

Az InfoStart szerint az expozíció oltás révén is megtörténhet: újabb érv amellett, hogy a kétszer oltottak kérjenek harmadik adag vakcinát is.

Immunrendszerünk az után tud minőségi immunválaszt kialakítani a koronavírusra, hogy háromszor találkozott annak tüskefehérjéjével, derül ki egy oltottakat és a betegségből felépülteket két éven át figyelemmel kísérő kutatásból. Az így kialakuló antitestek az omikron neutralizálására is képesek, a három expozíció pedig állhat három oltásból, a fertőzés után felvett két adag vakcinából vagy két adag oltás utáni áttöréses fertőzésből is – írja a MedicalXpress nyomán az InfoStart.

A kutatás többek közt arra is választ ad, hogyan lehet egy immunválaszt megkerülő variánssal szemben – amilyen az omikron is – erős védelmet kialakítani a szervezetben. Ulrike Protzer, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Helmholtz München Virológiai Intézetének igazgatója, Percy Knolle, a TUM molekuláris immunológia professzora és Oliver T. Keppler professzor kutatásából az derült ki, hogy ha valaki háromszor volt már kitéve a tüskefehérjével való találkozásnak, annak következtében nemcsak az antitestek mennyisége lesz magas. Ezek a kiváló minőségű antitestek erőteljesebben kötődnek a vírus tüskefehérjéhez, és az omikron változat ellen is képesek hatékonyan fellépni.

Az omikron esetében lényegesen több és jobb antitestre van szükség a fertőzés megelőzéséhez" – mondta Keppler. "Vizsgálatunk új eredménye, hogy az embereknek három különálló expozícióra van szüksége a tüskefehérjével ahhoz, hogy magas szintű semlegesítő aktivitást alakítsanak ki minden vírusvariáns ellen, beleértve az omikront is" – tette hozzá Ulrike Protzer.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink