hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Halálos és enyhe lefolyású importált dengue láz Norvégiában

Potenciálisan Európa valamennyi államában megvan a lehetőség, hogy a hazatérő turisták dengue lázat importáljanak, s ez alól Magyarország sem kivétel.

A dengue láz jelenleg a világ 120 országában endémiás, és a statisztikai adatok szerint a megbetegedések száma az elmúlt évtizedekben emelkedett. A legtöbb betegség Délkelet-Ázsiából kerül Európába. Norvégiában például az elmúlt néhány évben több importált dengue lázat diagnosztizáltak, mint maláriát. Bár az esetek döntő többsége enyhe lefolyású volt, 2005-ben halálos kimenetelű is előfordult.

Norvégiában 2008–2010 között 8 hazatérő turistában diagnosztizáltak dengue-t. A fertőződés helyei Eritrea, Thaiföld és Indonézia voltak. Valamennyi eset primer dengue infekció volt. Hét betegben a betegség lefolyása enyhe volt, egy esetben dengue shock alakult ki, s a beteg meghalt. Négy beteget a dengue 1 szerotípus betegített meg, egy esetben a kórokozó a 2-es szerotípusba tartozott, a fennmaradt 3 dengue lázat a 3-as szerotípus okozta. A dengue shockban meghalt személy betegségét Eritreában akvirálta, és a vírus 1-es szerotípusú volt.

Potenciálisan Európa valamennyi államában megvan a lehetőség, hogy a hazatérő turisták dengue lázat importáljanak, s ez alól Magyarország sem kivétel. A betegség megállapításához elengedhetetlen az utazási kórelőzmény részletes megismerése.

Forrás: Eurosurveillance, Volume 15, Issue 38, 23 September

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés