hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ha okos vagy, tudományba fektetsz

6,4 milliárd eurót fordít az unió 2011-ben kutatásra és innovációra, jelentette be Máire Geoghegan-Quinn, az EU kutatási, innovációs és tudományos biztosa. Az egészségügy területén működő kutatók 600 millió eurónyi támogatásra számíthatnak.

 

A 600 millió harmada fordítható fontos új gyógyszerek klinikai vizsgálataira.

A 6,4 milliárd eurós összeg nagyobb az eddigi kutatástámogatásoknál, és a remények szerint 165 ezer új munkahely létesítéséhez járul hozzá.

„Krízis idején az egyetlen okos és hosszú távon is hasznos menekülési útvonal a kutatásba és innovációba történő befektetéshangsúlyozta az ír származású biztos –, ami ráadásul a fenntartható és szociálisan egyenlő esélyt biztosító növekedéshez is hozzájárul.”

Jövőre ezen kívül 1,3 milliárd eurót oszt szét az Európai Kutatási Tanács, az unió központi tudományfinanszírozó ügynöksége, amelynek európai szerepe hasonló az USA-beli National Institutes of Health-éhez.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) nemzeti kapcsolattartói segítséget nyújtanak a magyar kutatóknak, vállalkozásoknak a sikeres pályázás érdekében. Elérhetőségük megtalálható az NKTH honlapján.

A pályázók tájékoztatására az NKTH az egyes programokról szeptembertől kezdődően információs napokat szervez, amelyek programja az NKTH honlapján lesz elérhető.

Az EU 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának új pályázati felhívásai letölthetőek az internetről is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink