hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

Idegsejtvédő antidepresszáns

A tianeptin (Coaxil, Servier) az első olyan antidepresszívum, amelynek markáns stressz elleni védő hatása van. Az idegsejtek újraképződésének beindításával helyreállítja a stressz hatására kialakult idegszöveti elváltozásokat, így egyes agyi régiók dendritjeinek sorvadását, a hippocampus térfogatcsökkenését, az idegsejtképződés gátlását. Hatásmechanizmusáról Füredi János professzor, az OPNI pszichiáter igazgatója és Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető főorvosa számolt be egy februári sajtótájékoztatón.

A stressz rövid távon neurokémiai, hosszú távon neuroanatómiai változásokat és pszichiátriai zavarokat idéz elő szervezetünkben. Néhány éve megdőlt az az elmélet, hogy a születés után már nem képződnek új idegsejtek. Azt is tudjuk, hogy stressz hatására csökken a neurogenezis. Az erős vagy tartós stressz a hipotalamusz–hipofízis–mellékvese tengely túlzott aktiválása révén okoz betegséget.

A depressziót definiálhatjuk a stressz hatására kialakuló maladaptív válaszként is, amely a kémiai egyensúly felbomlása következtében lép fel. Az agy stresszérzékeny régiójában, a hippocampusban, amely a szorongás, a tanulás és az emlékezés területén játszik szerepet, a neuronok elváltozása és pusztulása következhet be. Az itt felhalmozódó glükokortikoidok a dendritek sorvadását és a dendritikus kapcsolatok sérülését okozzák, ami rontja a problémamegoldási (coping) képességet. Az agy aktivitása csökken, ami az agyi metabolizmusban is tükröződik. Gyakran kiújuló vagy tartós depresszió esetén az agy térfogatának csökkenését, atrófiát lehet kimutatni, amely hatékony antidepresszív terápiával még visszafordítható. Állatkísérletek során kimutatták, hogy stressz hatására csökken a hippocampus térfogata. Ha azonban a stresszt okozó hatással párhuzamosan tianeptint alkalmaztak, akkor nem változott a térfogat. Hasonló kedvező hatást tapasztaltak a neurogenezis terén is – tianeptin szedésekor a stressz nem lassította a neuronok képződését.

A tianeptin idegsejtvédő hatásáról itthon 65 év feletti, depressziós betegek körében végeztek vizsgálatokat. Valamennyi eredmény a kognitív funkciók és a funkcionális önállóság, így az életminőség javulását mutatta. A Magyarországon 1998 óta forgalmazott gyógyszer jelenleg 60 százalékos OEP-támogatásban részesül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés