hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gyakran keverednek veszélyes helyzetbe a mentők

Csak nagyon indokolt esetben hívnak rendőri segítséget – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában

A mentőszolgálat munkatársai csak akkor hívnak rendőri segítséget, ha az valóban indokolt – hangsúlyozta Csató Gábor a Csenyétén január 25-én történt halálesettel kapcsolatban.

Mint fogalmazott, a mentőszolgálat sem korábban, sem a jövőben, soha nem diszkriminál, sem többség, sem kisebbség, sem vallás, sem egyéb hovatartozás miatt, ami ennél az esetnél sem történt meg.

„Olyannyira, hogy aznap voltunk Csenyétén más esetnél is, ahová nem kellett rendőri segítséget hívni”, amire egyébként csak akkor kerül sor, ha már valóban nagy szükség van rá – tette hozzá. „Magam is végighallgattam ezeket a felvételeket, a telefonhívásokat, amik befutottak a 112-es központba és a miskolci mentésirányításunkba, és ez alapján helyesen jártak el a bajtársaim. Nyilvánvalóan a rendőrség teszi a dolgát, és ki fogja deríteni, hogy szerinte hogyan és mint tettünk. De a biztonságunk és a helyszín biztonsága prioritás, kizárólag ezután tudunk életet menteni” – emelte ki.

Csató Gábor a január 25-i eset körülményeiről is beszélt. „Természetesen 15 percen belül ott voltunk miután Krasznokvajdán, Csenyététől 13-15 kilométerre található egy mentőállomás, ahol rendelkezésre állt egy mentőegység. Az odafele tartó úton azonban kiderült, az a környezet, ami fogadni fogja őket, az koránt sem támogató. Ezért a saját és a mentőegység biztonsága érdekében megvárták a kiérkező rendőri egységeket – magyarázta a főigazgató, megjegyezve, a telefonhívásból korábban kiderült, hogy egy halálesethez, egy megkezdett újraélesztéshez vonultak. – És gondoljanak bele, hogy a mentőautóban ülő bajtársaimnak milyen lelki terhet okozhatott, hogy nem tudnak segíteni, mert félteniük kell a testi és lelki épségüket, valamint a mentéstechnikai eszközöket. De érdekes módon, azok, akik megpróbálták kidomborítani a negatívumot, ezzel az oldalával nem foglalkoztak” – tette hozzá. Mint Csató Gábor fogalmazott, a krasznokvajdai egység ezután kérte a leléptetését, mert lelkileg nem tudták vállalni a hátralévő szolgálatot, és tartottak attól, hogy atrocitás érheti őket a helyszínen.

A főigazgatója kiemelte, hogy a mentőszolgálat munkatársai gyakran kerülnek veszélyes helyzetekbe. „Vannak esetek, amikor tudjuk, hogy olyan körülmény adódhat, amely során a testi- vagy lelki épségünk sérülhet. Egy leszakadt magasfeszültségű vezeték hasonló mód veszélyeztető körülmény, mint amikor egy pszichiátriai, vagy kábítószer hatása alatt álló beteghez meggyünk. Ilyenkor bennünk van az a félsz, az a piros lámpa, amitől egy fokkal óvatosabbak vagyunk” – fogalmazott.

További részletek az InfoRádió portálján.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink