hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gulyás: Augusztusig maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, "a járvány továbbra is velünk van", a koncerteken, a fesztiválokon, a szórakozóhelyeken és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.    Hangsúlyozta, a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

Közölte, néhány napon belül bárki megkaphatja az oltást. Ismertetése szerint most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége az Astrazeneca-, a Sinopharm és Szputnyik vakcinára. Azoknak, akik bizonyos oltásra várnak, azzal kell számolniuk, hogy ezen a héten kevés Moderna- és Pfizer-oltás áll rendelkezésre, mivel a beérkező 330 ezer adagból 200 ezer a második oltás, míg 130 ezret félretesznek a 16-18 év közöttieknek. Gulyás Gergely szerint jövő héttől átlagosan, hetente 120-180 ezer Pfizer- és Moderna-vakcina áll rendelkezésre, ebből 20-30 ezer Moderna, 130-140 ezer Pfizer lesz első oltásként beadható. A regisztráltak mintegy 80 százalékát beoltották, egymilliónál kevesebb azok száma, akik még nem kapták meg az első oltást.

A miniszter közölte, a koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány harmadik hullámát megtörni. Gulyás Gergely elmondta, az elmúlt négy hét alatt közel kétmillió első oltást adtak be Magyarországon. 4 millió 153 ezer felett van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, azaz a 18 év feletti lakosság közel 53 százalékát beoltották. Ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a március óta szünetelő szolgáltatásokat.

Gulyás Gergely úgy látta, szabadságkérdésről van szó. "Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát". A szabadság kétségkívül nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét. Kitért arra, hogy azért tartott a kormány konzultációt, hogy meg tudja, mi a véleménye a polgároknak a járvány elleni védekezésről. Közölte, több mint félmillió állampolgár fejtette ki a véleményét, 65 százalékuk támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul a magyar védekezési stratégia.

Beszélt az oltóanyagokat övező nemzetközi vitákról, amely alapján szerinte nagyon könnyű felismerni, hogy komoly üzleti érdekek állnak a sokszor szakmaiként feltüntetett vélemények mögött. Elmondta, Magyarországon szigorú vizsgálat után engedélyezik az oltóanyagokat, mindenki biztos lehet abban, hogy bármelyik Magyarországon elérhető oltóanyag biztonságos és hatékony.

A miniszter az oltásellenesség két formáját különböztette meg: ha valaki az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, és ha valaki generálisan utasítja el az oltást. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz. Hangsúlyozta, ha valaki nincs beoltva, ki van téve a koronavírusnak, és annak brit mutánsa különösen veszélyes az egészségre, az emberi életre.

A miniszter elmondta, múlt héttől ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól. Egy most megjelenő rendelet szerint ha a felnőtt kiskorúval érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik. A védettségi igazolványokról szólva azt mondta, egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást. Azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják. Gulyás Gergely közölte, a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.

A miniszter közölte: a kormány benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést tudjanak biztosítani. A javaslatban a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett. A tárcavezető kiemelte: az idei év végére érhető el az a szint, ahol a gazdaság a koronavírusjárvány kitörésekor volt, és szeretnék, ha 2022-ben folytatódna a növekedés. Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó, konzervatív gazdaságpolitikája bevált, és érdemben tudták csökkenteni korábban az államadósságot. Kiemelt figyelem jut a családok támogatására, folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, a munkáltatói adóterhek tovább csökkennek, támogatják a beruházásokat és jut munkahelyteremtésre is. 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre.

Közölte: várhatóan a visszatérés a normalitáshoz a járvány elmúltával a gazdaság területén is gyorsan megtörténik, és folytatódhat az a sikeres időszak, amely a magyar gazdaságot jellemezte a járvány előtt. Hangsúlyozta: az egészségügyben is sikerült új korszakot nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. Jövőre 769 milliárd forinttal több jut jövőre az egészségügyre, így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások.

Gulyás Gergely kitért rá: az önkormányzatok támogatásáról is döntöttek, mert miután jelentős adócsökkentést hajtottak végre a kis- és középvállalkozóknál, az önkormányzatoknál ez kiesést jelentett. A kormány arányos és méltányos módon összesen 23 milliárd forint támogatást ad, ebből 1,7 milliárd forinttal bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújulásához, megépítéséhez járul hozzá. Kifejtette: nincs politikai motivációja a döntésnek, és a bevételek, az önkormányzati költségvetési helyzet és a megtakarítás mértéke alapján három kategóriát határoztak meg. A leggazdagabb településeknek fejlesztési támogatást igen, működési támogatást viszont nem adnak. A második kategóriában a kieső iparűzési adóbevétel 75 százalékát megtérítik, a harmadik kategóriában - a legszegényebb településeknél - ez az arány 100 százalék. A miniszter köszönetet mondott az önkormányzatoknak a járvány elleni védekezésben való részvételért, és azt mondta, a gazdasági növekedésből a települések is jelentősen profitálnak majd.

Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy tervezik-e harmadik oltás beadását a Sinopharm esetében, illetve kié a felelősség, ha ez az oltás idősek számára mégsem nyújt megfelelő védelmet. A tárcavezető közölte: a kérdésben megfogalmazott állítás minden alapot nélkülöz, a Semmelweis Egyetem vizsgálata szerint a Sinopharm vakcinák beadása után kialakuló ellenanyag szint mértéke akár több százszorosa is lehet annak, ami egy átfertőzöttséggel megszerezhető, ezért a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére. Leszögezte: nincs érdemi különbség a vakcinák között, a második oltás után a megbetegedettek aránya rendkívül alacsony, a védettség pedig magas, ezért nincs értelme a bizalmatlanságot kelteni bizonyos oltásokkal szemben.

Arról, hogy van-e összefüggés a lazítások, illetve aközött, hogy Budapesten nőni kezdett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának jelenléte, a miniszter azt mondta: a fertőzöttség mértéke az országban jelentősen csökken, a budapesti kerületek többségében is, és csak a budai kerületekben van szerény növekedés, illetve Debrecenben és Szolnokon. Jelezte: egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne.

Arra a kérdésre, hogy a 28 ezer áldozat fényében sikeresnek tartják-e a járvány elleni védekezést, Gulyás Gergely úgy válaszolt: a tavalyi adatok szerint Magyarország a többlethalálozásokat tekintve uniós összehasonlításban a középmezőnyben van, és valószínűleg ez igén is így lesz. A tárcavezető szerint a politikai vitákat azért kerülik ezen a téren, mert a kormány szerint nem helyes az orvosok és ápolók rendkívüli munkáját kritizálni, illetve nem etikus ez emberek halálából politikai kampányt csinálni.

Beszámolt arról, hogy májusban dönt a kormány arról, hogy megtarthatók-e a nyári táborok. Kitért arra is: a járvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet még, de ha olyan mutáns nem lesz, amely ellen semmilyen oltóanyag nem ad védelmet, akkor nyárra visszatérhet a szabad élet. Kiemelte azt is, megkezdődött a visszatérés az egészségügy normális működéséhez, a szűrővizsgálatok már folyamatban vannak. A tervek szerint 4,5 millió beoltottnál kerülhet sor elektív műtétekre, 5 milliónál pedig a rehabilitáció is újraindulhat, valamint feloldhatják a látogatási tilalmat.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta: a magyar állam annak tud igazolványt adni, aki Magyarországon kapta meg az oltást, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy sem. Közölte azt is: az oltások elfogadásáról minden országgal tárgyalnak, ahol van hajlandóság a kétoldalú megállapodás megkötésére, és remélhetőleg az összes környező országgal lesz ilyen megállapodás.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány, hogy Szerbiához hasonlóan pénzt adjon a beoltottaknak, a miniszter azt mondta: jutalomfizetés nem szükséges, inkább annak a tudatosítása fontos, hogy az oltás valóban életet ment, illetve, hogy járnak vele többletjogosítványok a védettségi igazolvány által.

Beszámolt: dolgoznak azon, hogy TAJ-szám nélkül ne csak regisztrálni lehessen az oltásra, hanem időpontot is lehessen foglalni. Jelezte: az időpontfoglaló rendszer gyengénlátó verziójával kapcsolatos problémákat továbbította Belügyminisztériumnak.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a kormányhivatalok soron kívül kezelik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos észrevételeket, így reményei szerint egy-két héten belül minden ilyen ügyet megoldanak. Türelmet és a megértést kért azoktól, akik nem vagy nem időben kapták meg az igazolásukat.

A kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának. Beszámolt arról: rendőrségi nyomozás folyik az elektronikus regisztrációs rendszer elleni, múlt pénteki terheléses támadás ügyében.

A minisztert kérdezték a Fudan Egyetem budapesti campusának építéséről is. Azt mondta, ha érkezik ilyen előterjesztés, a kormány készen áll rá, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a campus megépítését. A kormány világos döntést hozott, mind a diákváros, mind a korábban ígért egyetemi kapacitás meg fog épülni, lesznek kollégiumi helyek és lesz egy világ élvonalába tartozó egyetem.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltásra a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. május 6-án (MTI/Vasvári Tamás)
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltásra a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. május 6-án (MTI/Vasvári Tamás)

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink