hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gondolatok a MOT 26. kongresszusa kapcsán

Quo vadis, onkológia?

A Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) kétévenkénti konferenciája régóta a magyar daganatgyógyászat ünnepnapjait jelenti. A november 10-én kezdődött négynapos eseményen az orvosokon, biológusokon, pszichológusokon és szakpolitikusokon kívül – orvos-beteg találkozó formájában – betegek is részt vettek.
Az onkológiát manapság két irányból érik meghatározó hatások. Az egyik tényező a molekuláris onkológia, vagyis a genetika, genomika eredményeinek felhasználása a betegágy mellett, míg a másik az új vagy újszerű gyógyszerek meglepő hatásainak elemzése, amely révén sokszor alapvető jelentőségű genetikai eltérésekre derül fény. Így a két folyamat egymást gerjesztve igen gyors fejlődést generál. A konferencián elhangzott előadások bemutatták, hogy hazánkban megteremtődtek az infrastrukturális és személyi feltételei az örökletes daganatok szűrésének (emlőrákok, vastagbélrák, petefészekrák esetében), amihez a korábbi évek onkológiai tematikájú NKFP (Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok) kutatásfejlesztési projektjei igen nagy segítséget adtak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. TÍMÁR JÓZSEF
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés