hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Genetikai rizikó a 2-es típusú cukorbetegségben

A Diabetes Prevention Program (DPP) prediabeteszes betegekben vizsgálta a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A betegeket placebo, metformin vagy intenzív életmód kezelésű csoportokban randomizálták. A DPP összesen 3234, csökkent glukóztoleranciájú vagy emelkedett éhomi vércukorszintű résztvevő adatait dolgozta fel, akiknek életkora >25 év, BMI>24 kg/m2.

Jelen tanulmányban a DPP-be bevont betegek közül 1416 gesztációs dibeteszes kórelőzménnyel nem rendelkező, valamint 356 gesztációs diabeteszes anamnézisű nő adatait elemezték, 1102 beteg esetében genetikai vizsgálat történt. Egyéni genetikai kockázati score-t (GRS) állítottak fel a betegeknél, mely a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért ismerten felelős 34 egypontos nukleotid polimorfizmust (single nucleotide polymorphism SNP) vizsgálva adott egy pontértéket, illetve ugyanezen betegeknél felmérték a béta sejt funkciót is.

Az ismert gesztációs diabeteszes kórelőzményű (GDM-es) nők 71%-val nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek a nem GDM-es kórelőzményű nőkkel összehasonlítva. Az intenzív életmód mindkét csoportban egyformán csökkentette a cukorbetegség kialakulásának a valószínűségét (53 vs. 49%-os rizikócsökkenés). A metformin alkalmazása azonban az ismert GDM-es anamnézisű betegek között jobban csökkentette a diabetesz kialakulásának rizikóját a nem GDM-es kórelőzményű nőkhöz képest (50 vs. 14% rizikócsökkenés).

A béta sejt funkció (inzulinogén index) alacsonyabb volt a GDM-es kórelőzményű betegekben a nem GDM-es anamnézisű nőkhöz képest, mely összefüggés 1 éves követés után is fennmaradt. A genetikai score szignifikáns összefüggést mutatott a GDM-es anamnézissel, mely kortól és etnikumtól független volt. Minden genetikai kockázati score emelkedés a gesztációs diabetesz 5%-os rizikónövekedését eredményezte. A genetikai score azonban nem jelezte a diabetesz progressziójának rizikóját sem a GDM-es anamnézisű, sem a nem GDM-es kórelőzményű betegekben.

Ezen adatok azt sugallják, hogy a cukorbetegség kialakulásának a rizikója prediabeteszben genetikai tényezőktől független. Ez azért érdekes, mert a DPP adatainak analízise azt mutatta, hogy a metformin kezelés késleltette a cukorbetegség kialakulását, prediabeteszben szenvedő GDM-es kórelőzményű asszonyokban, mely mégiscsak valamilyen genetikai tényező szerepére utalna.

                                                                

 Forrás:

S D Sullivan, K A Jablonski, J C Florez, D Dabelea, P W Franks, S D Jack, C Kim, W C Knowler, C A Christophi and R Ratner for the Diabetes Prevention Program Research Group. Genetic Risk of Progression to Type 2 Diabetes and Response to Intensive Lifestyle or Metformin in Prediabetic Women With and Without a History of Gestational Diabetes Mellitus. Diabetes Care 37: 909-911, 2014.

Dr. Martos Tímea
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés