hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Fókuszban a biotechnológia a Debreceni Egyetemen

Biológiai terápia, tumordiagnosztika és biopolimer kutatások is folynak a Debreceni Egyetem biotechnológiai tématerületi programjában.

A Debreceni Egyetem (DE) Biotechnológiai Kiválósági Tématerületi Programjának a fő célja a 2018-tól intézményi kiválósági programként is támogatott, integrált karközi biotechnológia képzésekben is továbbfejlesztett elméleti és alkalmazott biotechnológiai vonzáscentrum nemzetközisítése, egyetemekkel, kutatóintézetekkel, vállalkozásokkal, kutatással és innovációval foglalkozó ipari szereplőkkel együttműködésben megvalósított fejlesztése.

A témaprogramon belül többek között foglalkoznak a biológiai terápiákkal is, amelyek alapjait képező biotechnológiai készítmények, antitestek számos ráktípus esetében hatékonyan megtalálják a daganatos sejteket, ám önmagukban ritkán vezetnek azok pusztulásához. A megfelelő receptort kifejező daganatsejtek hatékonyan és szelektíven megcélozhatók peptid/fehérje-ligandumokkal, melyek termelése szintén biotechnológiai módszereket igényel. Cél az új daganatterápiás molekuláris célpontok azonosítása és karakterizálása.

A tumordiagnosztikára és célzott terápiára alkalmas innovatív, új szintetikus peptid hormon analógokat és radioaktívan jelzett tumor érképzésre is szelektíven ható biokonjugátumokat állítanak elő, és vizsgálják azok jelátviteli hatásmechanizmusait, a tumorok immunbiológiai kérdéseire és a daganat őssejtek szerepére is fokuszálva.

Biopolimer-kutatásaik célja különböző töltőanyagokat tartalmazó szövedékek, vázanyagok előállítása, majd fizikai és kémiai tulajdonságaik fogászati célú felhasználásra való optimalizálása. Cél, hogy a fogászatban és ortopédiai csontpótlás során a sebgyógyulást és csontosodást elősegítő adalékot tartalmazó vázanyagok és új típusú, biológiailag lebontható és biokompatibilis polimereket állítsanak elő.

A szövedékek sebek fedőrétegeként való alkalmazásával kívánják elősegíteni a sebgyógyulást és a csontosodási folyamatokat; az előállított anyagok orvosi/biológiai és környezetvédelmi területeken kerülhetnek alkalmazásra.

Iparági (különösen GMP) szinten hiányterület az ipari automatizálás fejlesztése és adatgyűjtés, pilot laborok kialakítása, és adat-alapú modern technológiák bevezetése, melyek ipari szimulációs rendszerekkel ötvözhetőek. Kutatásaink új, ipari automatizálási rendszerekkel szinergikus, elsősorban fermentációs folyamatokat, azok léptéknövelhetőségét és számítógépes jóslást elősegítő öntanító rendszerek és elemeik kifejlesztésére irányulnak.

A jelenleg elérhető égési sérülési terápiák nem kielégítőek, mert a folyamat háttérmechanizmusa kevéssé ismert, ezért cél génszerkesztési és biotechnológiai eszközökkel az egy adott szignálútvonalon égési sérülés hatására bekapcsoló gének vizsgálata. Vizsgálni kívánják a humán retrovírusok integráz enzimjét, mely a vírusfertőzésben (pl. HIV) és a retrovirális géntranszfer kísérletekben is meghatározó szerepet játszik.

A Debreceni Egyetem TKP2021-EGA-20 azonosító számú „Biotechnológia” elnevezésű projektje az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021- EGA pályázati program finanszírozásában valósul meg 1 000 000 000 Ft összegben.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink