hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Filmsorozat a 3D technológia sebészi alkalmazásáról

A 3D technika orvosi alkalmazási lehetőségeit ismeretterjesztő filmekben mutatják be a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumának munkatársai.

A Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma 1993-ban az Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszékének részeként jött létre. Tevékenysége elsősorban ortopédiai, illetve orvostechnikai implantátum- és eszközfejlesztés, biomechanikai és egyéb anyag- és szerkezetvizsgálatok, orvosi 3D technológiák alkalmazása, különféle biomechanikai, illetve mozgásszervi sebészethez kapcsolódó alapkutatások.

A labor életében 2005-ben új korszak kezdődött egy 3D nyomtató beszerzésével. A folyamatosan bővülő eszközparknak köszönhetően már 18 éve foglalkoznak a 3D technikák sebészi alkalmazásával.

Laboratóriumunk komoly fejlődésen ment keresztül, az elmúlt években jelentős műanyagnyomtató parkot sikerült kialakítanunk. A modern eszközök alkalmazásával egyedi – többek között koponyapótló – implantátumokat állítunk elő, jellemzően szilikon öntőforma segítségével. Sikerült beszereznünk egy 3D titán nyomtatót is, és egy többéves projekt keretében szövetbarát titánötvözetből, 3D nyomtatással új típusú rögzülési elven alapuló csont- és ízületpótló fémimplantátumok előgyártmányait készítettük el. Az új megoldások a klinikai gyakorlatba is átkerülhetnének. A gyártáshoz jelenleg partnereket keresünk – ismertette Csernátony Zoltán, a DE ÁOK Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetője.

A 3D technikák ugrásszerűen fejlődő ága a virtuális és a kevert valóság, amiben szintén elkezdte K+F tevékenységet a laboratórium. Néhány hónapja szereztek be egy csúcstechnológiának számító holografikus eszközt. A HoloLens elsősorban műtét közben lehet jelentős segítség, alkalmazása pontosabb, precízebb beavatkozást tesz lehetővé.

A 3D technika orvosi alkalmazási lehetőségeit egy nemrégiben elkészült ismeretterjesztő filmsorozatban mutatják be részletesen a labor munkatársai (Fotó: unideb.hu)
A 3D technika orvosi alkalmazási lehetőségeit egy nemrégiben elkészült ismeretterjesztő filmsorozatban mutatják be részletesen a labor munkatársai (Fotó: unideb.hu)

Elsősorban azért készítettük a videókat, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy már hazánkban is vannak olyan könnyen elérhető, korszerű 3D megoldások, amelyek akár a saját egészségi problémájukra is megoldást kínálhatnak. A kisfilmekkel rá szeretnénk irányítani a figyelmet a különleges 3D technikákra, illetve azok orvosi alkalmazására, valamint további célunk röviden bemutatni, hogy a számítógépes virtuális 3D világ hogyan kapcsolható a valóságos emberi testhez – tájékoztatott Manó Sándor, a laboratórium tudományos munkatársa.

A kisfilmekből a 3D rekonstrukciót, a szkennelést, a szerkesztést és tervezést, a nyomtatást, illetve a mozgáselemzést ismerhetik meg a nézők. Az ötödik, utolsó részben pedig a készítők a 3D orvosi technikák alkalmazása kapcsán a DE ÁOK Biomechanikai Laboratóriumának eredményeit mutatják be.

A Tudományos Mecenatúra pályázat keretében készített kisfilmek a Debreceni Egyetem YouTube-csatornáján is megtekinthetők.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés