2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Fertőző betegségek napjainkban, a világban

Nyugat-Nílus vírus Európában, encephalitis Indiában, legionellosis és salmonella az Egyesült Királyságban, chikungunya Kínában, dengue Indiában, lassa láz Sierra Leonében.

Nyugat-Nílus vírus Európában

Amióta ez év augusztus 7-én Görögországban bejelentették a járványt, számos európai országban szintén e betegség tömeges előfordulását tapasztalták. Görögországban szeptember 3-ig 173 mikrobiológiailag igazolt esetet diagnosztizáltak, s közülük 15-en haltak meg. Romániában az elmúlt 3 hónapban 13-an biztosan ebben a fertőzésben betegedtek meg, és közülük 2 idős beteg meghalt. Hazánkban 3 eset fordult elő. Olaszországban és Portugáliában 1–1 esetet diagnosztizáltak. Érdemes azt is megemlíteni, hogy Izraelben augusztus hónap folyamán 24 betegben állapították meg e vírusfertőzést.

Encephalitis Indiában

Szeptember 8-án az Indiai Egészségügyi Hatóságok újabb halálos kimenetelű emcephalitisről számoltak be. Azt is megállapították, hogy ezzel Uttar Pradesh keleti régiójában összesen 254-en haltak meg az encephalitis járvány során, április közepe óta. Számos esetben a kórokozót nem sikerült azonosítani, de néhány betegben igazolták a Japán-encephalitis vírus kóroki szerepét.

Legionellosis az Egyesült Királyságban

Walesben szeptember 17-ig 19 esetben igazolták a legionellosist. Az összes beteget kórházban ápolták. További 4 legionellosissal kapcsolatban folynak a vizsgálatok, van-e közük az említett járványhoz. Közülük ketten meghaltak. A járvány okát eddig nem sikerült tisztázni.

Chikungunya Kínában

Október 6-án Kína Guandong tartományából jelentették, hogy 38 betegben ki tudták mutatni a Chikungunya vírust, és további 166 betegben a klinikai kép alapján feltételezik e fertőzést (a vizsgálatok folyamatban vannak). A megbetegedettek állapota stabil, és súlyos lefolyású eset nem fordult elő.

Salmonella az Egyesült Királyságban

Október 7-én igazolták, hogy 141 beteg Salmonella enterica serovar Bareilly tömeges salmonellosisban betegedett meg. A járvány okát a nem megfelelően megfőzött babcsirában találták meg.

Dengue Indiában

Delhiben július közepe óta 3013-an bizonyított dengue vírusfertőzésen estek át. A járványt a 3-as altípus okozza, amely rendszerint nem vált ki súlyos megbetegedéseket (összesen öten haltak meg). A járvány kitörését az elhúzódó monszunnal és a rossz vízellátással magyarázzák. E járvánnyal párhuzamosan Chikungunya vírusfertőzést diagnosztizáltak Delhiben, 6 betegben (az átvitelben ugyancsak az Aedes szúnyognak van szerepe).

Lassa láz Sierra Leonében

Szeptember 27-én 2 halálos kimenetelű Lassa haemorrhagiás lázat ismertek fel Sierra Leone északi részén. További 7 beteg kapta meg tőlük az infekciót, és közülük 3-an kritikus állapotban vannak. A Lassa láz endémiás Sierra Leonében, és ebben az évben már 152-en betegedtek meg, 45 esetben nem tudták a betegek életét megmenteni.

Forrás: The Lancet Infectious Diseases 2010; 10: October-November

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink