hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

Fénydióda a rák elleni tapaszban

Apró sérüléseinket fedő bőrtapaszainkat is elérte a technika fejlődése: fénydiódákat építettek beléjük, hogy fényérzékenyítő szerekkel együtt adva helyet kaphassanak a bőrrák terápiájában.

Végy egy adag fényérzékenyítő hatóanyagot tartalmazó kenőcsöt, kend a rákos bőrfelületre, majd ragaszd fel ugyanoda az apró OLED-ek (szerves anyagot tartalmazó, fényt kibocsátó diódák) sorát tartalmazó tapaszt. Az ezek által kibocsátott vörös fény aktiválja a kenőcs hatóanyagát, amely a bőrbe jutva elpusztítja a daganatot. Ez a fotodinámiás terápia legújabb „receptje”.

A hámszöveti eredetű bőrdaganatok gyakoriak, és amikor az arcon vagy a kézen jelennek meg, a kezelés során nem tekinthetők mellékesnek az esztétikai szempontok sem. A műtéti kimetszés mellett számos lehetőség létezik, különösen a felületes (mélyre nem terjedő) tumorok esetében. A fotodinámiás terápia bizonyos – nem melanóma típusú – rosszindulatú bőrdaganatok kezelésében napjainkra elfogadott eljárássá vált.

A fényérzékenyítő anyagok a gyorsan osztódó rákos sejtekben, és újonnan képződött erekben sokkal nagyobb mértékben halmozódnak fel, mint a környező, egészséges szövetekben – ez biztosítja, hogy a kezelés elsősorban a daganatsejteket pusztítsa el. A terápia során a fény hatására gerjesztett állapotba kerülő fényérzékenyítő anyagból reaktív oxigéngyökök szabadulnak fel, amelyek megváltoztatják a sejtbeli folyamatokat, így a sejtek halálához vezetnek.

Jelenleg drága lámpákkal és lézerekkel tudnak a fényterápiás szakemberek az adott fényérzékenyítő hatóanyag abszorpciós (fényelnyelési) maximumának megfelelő hullámhosszú vörös fényt biztosítani a fotodinámiás terápiához, így az efféle kezelés csak kórházi körülmények között végezhető. A fénytapasszal azonban otthon is kezelheti majd magát a beteg. A fejlesztő vállalat, a brit Polymertronics igazgatója, Stephen Clemmet szerint munkájuk által gyorsabbá, olcsóbbá és egyszerűbbé válik a kezelés. Reményei szerint az új eljárással még jelentéktelenebbé válnak az eddig tapasztalt enyhe és gyorsan múló mellékhatások – a fájdalom, a bőrpír, a pörkképződés, a nedvedzés vagy a helyi ödéma.

A tapaszban négy milliméteres négyzetekben elhelyezett világítótestek olyan aprók, hogy a felragasztott lapocska tökéletesen rá tud simulni a rákos bőrfelületre. A kisméretű elem sem zavaró, így a fény tökéletesen ráirányítható a célpontra.

A laboratóriumban már bizonyított a Londonban április 21-én bemutatott OLED-technológia, és remélhetően a hamarosan induló humán vizsgálatok során is képes lesz elpusztítani a rákos sejteket. Stephen Clemmet úgy véli, két év múlva talán már forgalomba is kerülhet a tapasz.

Dr. Varga Zoltán, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink