hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

Fényaktivált molekula Alzheimer-kór kezelésére

A Tokió Egyetem kutatói a Brain című folyóiratban számoltak be arról, hogy élő egerek agyába juttattak egy kismolekulás készítményt, amelyet egy speciális szonda segítségével fénnyel gerjesztve az amiloid plakkok mennyiségének jelentős csökkenését érték el.

A kutatók szerint a módszer embereknél is alkalmazható lehet a jövőben.

A vizsgálatban használt molekula egy úgynevezett foto-oxigenizációs katalizátor, mely az első lépésben a mosószerekhez, oldószerekhez hasonlóan destabilizálja az amiloid plakkokat. A molekulát úgy tervezték, hogy csak az összehajtott amiloid struktúrákat célozza meg, és inert maradjon egészen addig, amíg közeli infravörös fénnyel (NIR) aktiválják.

A második lépésben a destabilizált plakkokat már a mikroglia, az agy saját immunrendszerének sejtjei „söprik ki”, legalábbis laboratóriumi megfigyelések szerint az egerek agyának immunsejtjei azonnal körbevették a fellazított plakkokat, és megkezdték eltávolításukat. A módszer további előnye a sokoldalú alkalmazhatóság lehet, mivel amiloidózis kezelésében is használhatónak tűnik.

Forrás: Photo-oxygenation by a biocompatible catalyst reduces amyloid-β levels in Alzheimer's disease model, Brain (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink