hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Fejlesztik a biztonsági labort Pécsett

Százhúszmillió forintos európai uniós forrásból fejlesztették a PTE magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratóriumát.

A beruházás nyomán a laboratóriumnak már a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő, úgynevezett BSL-4 szintű (Bio Safety Level) akkreditációja van – jelentette be Bódis József a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora a létesítmény fejlesztéseit bemutató sajtótájékoztatón. Az orvosprofesszor Bill Gates Microsoft-alapító vasárnapi nyilatkozatát idézve, miszerint a világnak fel kell készülnie egy világméretű járványra, kiemelte: jól fel fogott érdek a kórokozók ismerete, és hogy „megfelelő védőoltásokkal, ellenanyagokkal minél több ember életét és egészségét tudják megmenteni”. A kiemelkedően jó kutatási eredményekkel rendelkező egyetemi virológiai kutatócsoportra utalva azt hangoztatta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően felkészültek ezen eshetőségekre.

A támogatással a laboratóriumban folyó egyedülálló munkát ismerik el, amelyet hosszú távon is segíteni kívánnak – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A beruházás új távlatokat nyit a pécsi kutatók nemzetközi együttműködésében is. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Modern Városok Programban folyik az idén alapításának 650. évfordulóját ünneplő pécsi egyetem 24 milliárd forintos fejlesztése is.

Jakab Ferenc egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) finanszírozott, kilenc hónap alatt megvalósult projektet mérföldkőnek nevezte a PTE életében. Kitért arra is, hogy Európában jelenleg tíz BSL-4 besorolású laboratórium működik, ezek közül azonban csak a németországi Marburgban lévő és a pécsi dolgozik egyetemi kutatólétesítményként, a többi járványügyi feladatokat lát el.

Az elnyert összegből mintegy nyolcvanmillió forintot költöttek műszerfejlesztésére, húszmilliót pedig labortechnológiai korszerűsítésre. Több nagy értékű kutatási eszközt, ultracentrifugát, kutatómikroszkópot, fertőtlenítő berendezést szereztek be, illetve a laboratórium infrastrukturális, gépészeti elemei is megújultak. A kutatólaboratórium elsősorban az állatokról emberekre terjedő vírusok, köztük például a kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás kórokozóinak, a hantavírusok vagy a nyugat-nílusi láz vírusának vizsgálatával foglalkozik.

A beruházás az ebola, a Nipah-vírus és a Lassa-láz vírusa, továbbá a Magyarországot is egyre inkább fenyegető krími-kongói vérzéses láz kórokozójának a kutatását is lehetővé teszi.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink