hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Ez lehet a kulcs a Parkinson-kór gyógyításához

Kutatók őssejtekkel állítanák helyre a betegségben károsodott idegsejtkapcsolatokat, írja az új eredményekről összeállításában az Index.

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban kutatók kimutatták, hogy őssejtekből származó idegsejtek képesek az agy megfelelő régióiba jól integrálódni, összekapcsolódhatnak a natív neuronokkal, és helyre Tudják állítani a motoros funkciókat.

A Madison-Wisconsin Egyetem munkatársai egérmodellen állapították meg, hogy az őssejtekből származó neuronok jól integrálódhatnak az agy megfelelő régióiba, összekapcsolódhatnak a natív idegsejtekkel és helyreállíthatják a motoros, mozgási funkciókat.

A kutatócsapat legnehezebben megoldható feladata az volt, hogy az egérkísérletben használt őssejtet hozzá kellett „fejleszteni” az agyban már sérült dopamintermelő idegsejtekhez és azok szinaptikus kapcsolataihoz.

Su-Chun Zhang, a tanulmányban részt vevő kutatók vezetője szeptember 22-én tette közzé eredményeit a Cell Stem Cell folyóiratban. A kutatást Yuejun Chen, Man Xiong és Yezheng Tao, a Zhang-labor laboratóriumi posztdoktori kutatói segítették, ők ma már egyetemi karokon töltenek be pozíciókat Kínában és Szingapúrban.

Az őssejtből származó megfelelő idegsejt a legfontosabb tényező, hiszen ez képes a károsodott idegsejtkapcsolatokba egészséges partnerként belépni és helyes elektromos és biokémiai impulzusokat adni, tehát működni – mondja az Index szerint Zhang, az idegtudomány professzora a UW-Madison Waisman Központjában.

A neurológiai (idegrendszeri) sérülések általában meghatározott agyi régiókat vagy specifikus sejttípusokat érintenek. Ezek funkcionális kiesése okozza az idegsejtkapcsolatoknak a sérülését és a tüneteket, következményeket. A betegségek kezeléséhez helyre kell állítanunk ezeket az idegi áramköröket és szinapszisokat, ekkor válhat gyógyíthatóvá a betegség.

A Parkinson-kórt kísérletben szemléltető egérmodellben a károsodott áramkörök helyreállítását a kutatók azzal kezdték, hogy az emberi pluripotens, embrionális őssejteket dopamintermelő neuronokká specializálták és ezeket a kórban elpusztult sejtekhez alakították.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink