hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Életveszélyes, ha a zalaegerszegi szívsebészet bedől...

Az osztályvezető főorvos távozásával két szakorvos és két rezidens maradt a zalai szívsebészeten. A kórház szerint a felmondott szívsebész nem kért vizsgálatot a meghalt beteg ügyében.

Még július elején, 23 év után távozott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályáról dr. Vígh András főorvos. Most pedig az egykori osztályvezető főorvos köszönt le botrányos körülmények között. Míg Vígh doktor főképpen a magas munkaterhelés és családi körülményei miatt döntött váltás mellett, addig dr. Alotti Nasri egy beteg halála, valamint a tárgyi- és személyi feltételek hiánya miatt adta be felmondását. A beteg halála miatt már rendőrségi eljárás is indult. Az osztályvezető főorvos távozásával végül két szakorvos és két rezidens maradt az egész osztályon. Ennyi dolgozóval azonban nem lehet a törvényes és folyamatos betegellátást biztosítani, írja blogján dr. Kunetz Zsombor szakértő.

Egy olyan munkahelyen, ahol minden nap 24 órában, a hét hét napján biztosítani kell a folyamatos ellátást, minimum 5 fő szükséges a törvényi korlátok betartására, valamint a betegállományok és a szabadságok zavartalan biztosításához. Csaknem a teljes Nyugat- és Észak- Dunántúlon 1,2-1,5 millió lakos szívsebészeti ellátásáért a Zala Megyei Szent Rafael Kórház felel. A szívsebészet bedőlése magával rántja azokat a magas szintű kardiológiai osztályokat is, amelyeken invazív katéteres eljárással kezelik a szívizom infarktust és a koszorúér szűkületet is. Azaz, azokat az osztályokat is veszélyezteti a szívsebészet elégtelen működése, amelyek az első vonalban mentenek életet, írja Kunetz, aki szerint komoly veszélybe kerül a győri, a kaposvári, a szombathelyi, maga a zalaegerszegi  és a balatonfüredi kardiológiai ellátás is. 

A legijesztőbb és rémisztőbb szerinte az a tény, hogy azonnali megoldás szinte lehetetlen. Tudják, hogy jelenleg hány szívsebész rezidensi hely pályázható? Kettő. És azt, hogy az orvosi egyetem elvégzése után hány év múlva lesz valakiből szívsebész? Hat. Ami azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben komolyabb változás itt nem nagyon lesz, de azután is csak akkor következhet be, ha már ma elkezdünk ezért dolgozni, olvasható a Röntgen blogon a 444.hu-n.

*

Újabb közleményt adott ki a Zala Megyei Szent Rafael Kórház a múlt csütörtökön felmondott szívsebész ügyében, közli a 444. Alotti Nasri osztályvezető főorvos arra hivatkozva távozott, hogy meghalt egy sürgős beteg, akit állítása szerint egy hétig várakoztattak a műtétre. Felmondólevelében azt írta, szóbeli közlése ellenére a főigazgató és az orvosigazgató semlegesen kezelték az esetet, később pedig azt nyilatkozta, nem tudja, indult-e belső vizsgálat az ügyben. 

A kórház szerdai közleményében ehhez képest azt írják, „a részletek teljes feltárása nélkül” kénytelenek „több tényt nyilvánosságra hozni a szívsebészeti osztállyal kapcsolatban:

  • Egy haláleset ügyében a belső vizsgálat elindítását az adott osztályt vezető főorvosnak kell kezdeményeznie az igazgatóságnál.
  • Az osztályvezető főorvos az esetet nem jelentette rendkívüli eseményként, és nem kezdeményezett igazságügyi boncolást.
  • A halotti zárójelentést dr. Alotti Nasri maga készítette és írta alá, abban nem tett utalást az esetleges kétséges körülményekre. 

Ezúton fejezzük ki sajnálatunkat az elhunyt hozzátartozóinak, amiért szerettük halálát a volt osztályvezető főorvos saját érdekei szerint, utólagosan felhasználja. A szívsebészeti osztály szakmai munkáját tekintve a betegellátás zavartalanul folytatódik, a műtétek zajlanak.

A dolgozók és a menedzsment tagjai minden erejükkel arra törekednek, hogy egy megújulásra, szakmai többlettudásra képes új osztályt építsenek fel. Ehhez higgadtságra, türelemre és időre van szükség.”

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink