hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Életmódot formálnak a munkáltatók

A munkavállalók egészségfejlesztésével a táppénzes napok száma is 10-30 százalékkal csökkenthető.

Health On Day néven tartott egészségfejlesztési szakmai napot a General Electric (GE) Közép-Európában egyedülálló budapesti egészségközpontjában csütörtökön az Affidea Diagnosztika, a FőnixMed, a GE és az Union Biztosító. A rendezvényen mintegy száz HR vezető ismerhette meg a munkahelyi egészség- és életmódprogramok kidolgozásának lehetőségeit a cafeteriában nyújtott egészségbiztosítástól a mozgás- és táplálkozási programokat is felölelő komplex modellekig.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közelmúltbeli felmérése szerint hatékonyabb ellátórendszerrel a halálozások 14 százaléka, míg időben végrehajtott népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százaléka elkerülhető lenne. A hatékony megelőzés és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés területén egyre nagyobb szerep hárul a felelős munkáltatókra, akik a magán-egészségügyi szolgáltatások biztosítása mellett komoly életmódformáló szerepet is betölthetnek támogatott életmódprogramok révén.

A korábban bevezetett programok nyomán vállalati döntéshozók egyre szélesebb köre tapasztalja, hogy a munkavállalók egészségfejlesztése révén nem csupán a dolgozók elégedettsége nő, de a betegségek kialakulásának, illetve súlyosbodásának megelőzésével a táppénzes napok száma is 10-30 százalékkal csökkenthető. E célok megvalósítására kínálnak megoldást az egészségbiztosítások, amelyeket 2012-ben bevezetett adómentességgel az állam is komolyan támogat.

Az UNION Biztosító 1300 fős, reprezentatív mintán elvégzett novemberi felmérése szerint ma Magyarországon a munkavállalók 59 százaléka tartja fontosnak, hogy munkáltatója magasabb színvonalú ellátást nyújtó egészségbiztosítást kössön számára. Bár 2012 óta a munkáltató által kötött magán-egészségbiztosítások adó- és járulékmentesek,ennek ellenére még mindig csak a munkavállalók 12 százaléka kap ilyen juttatást.

„A magyar lakosság, így a munkavállalók egészségi mutatói régiós és európai összehasonlításban is rosszak. Az egészség szektor szereplőinek és a munkáltatóknak egyaránt fontos szerepük van abban, hogy a munkavállalók egészségi állapotukkal kapcsolatban sokkal körültekintőbbek legyenek, többet tegyenek az egészségük megőrzése érdekében. Ha edukációval és konkrét programokkal sikerül előrelépést felmutatni ezen a téren, az még a nemzetgazdasági mutatókban is érezhető javulást eredményezhet” – mondta dr. Zsolnai Gábor, az UNION Biztosító vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója.

Az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatónak számító GE az Union Biztosító egészségbiztosításra alapozva tette lehetővé programszerűen több ezer dolgozója számára egészség-szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést Magyarországon, amelyet komplex életmódprogrammal egészített ki. Egészségügyi szolgáltató partnerei, a Főnix-Med és az Affidea Diagnosztika segítségével nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat (CT, MR, mammográfia, ultrahang, röntgen), járóbeteg-szakellátást biztosítanak dolgozóiknak, a betegirányítást pedig az UNION Biztosító 24 órás orvosi call-centere végzi. Az életmód-szolgáltatási oldalon az egészséges táplálkozást az egészséges ételeket kínáló éttermi szolgáltatás, a rendszeres testmozgást pedig színvonalas fitnesz-szolgáltatások egészítik ki. A GE lehetővé tette azt is, hogy a dolgozóik jelentős része mindezt a központi helyszínen, a GE campus területén, a Váci Greens Irodaházban érje el.

(forrás: Target Communications)
hirdetés

Könyveink