hirdetés
hirdetés
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Elég korán kezdjük

Túlsúlyos fiatalból beteg felnőtt

Az elhízás következményeként nő a kardiovaszkuláris betegségek és más idült kórképek gyakorisága. Ráadásul egyre több adat utal arra, hogy nemcsak a felnőttkori, hanem a serdülő- és gyermekkori elhízás is fokozza a későbbi betegségek kockázatát.

Egy amerikai vizsgálat (Ann Intern Med 2006;145:91–97) további bizonyítékot jelent arra, hogy a serdülőkori elhízás összefügg a későbbi mortalitással. A Nurses’ Health Study II 1989- ben kezdődött 102 400 fiatal, 24–44 éves ápolónő közreműködésével. Feljegyezték kezdeti testtömegindexüket, az egészségi állapotot befolyásoló tényezőket – dohányzást, alkoholfogyasztást, fizikai aktivitást –, illetve azt, hogy a résztvevők visszaemlékezése alapján mekkora volt a testtömegük 18 éves korukban, majd 12 éven át követték egészségi állapotukat. Ez idő alatt 710-en haltak meg. A kutatók azt vizsgálták, hogy független hatással befolyásolja- e a mortalitást a serdülőkori testtömegindex (BMI).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink