hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Egységes tudománystratégia

Az egységes innovációs és tudománypolitika érdekében meg kell szüntetni a költségvetési forrásgazdálkodásban fennállt széttagoltságot.

A technológiaváltás, az automatizáció korunk legnagyobb kihívása, melyre egyedül a versenyképesség erősítése, és annak alapfeltételeként az innováció képes választ adni. A globális trendekhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell, az innovációs tevékenységek koordinálására ezért alakult önálló minisztérium.

A hazai kormányzati struktúrában így kiemelt területté vált kutatás-fejlesztésre és innovációra hazánk a kitűzött cél szerint 2020-ra a GDP legalább 1,8 százalékát tervezi fordítani. Az egységes innovációs és tudománypolitika érdekében meg kell szüntetni a költségvetési forrásgazdálkodásban fennállt széttagoltságot.

A kutatás-fejlesztési és innovációs kiadásokra a hazai költségvetésben és a következő európai uniós költségvetési ciklusban is jelentős forrásmennyiség áll majd rendelkezésre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) feladatai közé tartozik annak felügyelete, hogy egyrészt a hazai forrásokat az intézmények a lehető leghatékonyabban használják fel, másrészt hogy az érintettek az elérhető uniós források teljes körű lehívása érdekében a lehető legjobb konstrukciókra igényeljenek támogatást.

A kutatásra fordítható, összesen közel 70 milliárd forintot a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium osztja szét
A kutatásra fordítható, összesen közel 70 milliárd forintot a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium osztja szét

Ezért született döntés arról, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen közel 70 milliárd forintnyi forrás allokálását a jövőben az innovációs tárca koordinálja. Így a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható jelenlegi 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásban hasznosuló 28,1 milliárd forintos költségvetési támogatása az ITM egységes koordinációjába kerül.

Az intézmények a jövőben is a korábbiakkal megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a kutatási területek prioritásait a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében, az egyetemek, az Akadémia és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva és összehangoltan kell kijelölni, ezt szolgálja az egy fejezetben történő tervezés is.

(Az ITM csütörtökön délután kiadott közleményében arra reflektál, hogy sokan a tudomány államosításáról beszélnek, mióta ismertté vált a 2019-es költségvetés tervezete, amelyben minden fejlesztésre és kutatásra szánt forrás a minisztérum büdzséjébe került.)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink