hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Éger István: Soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás, mint most

A Klubrádió Realitás című műsorában mások mellett Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke is szólt az egészségügy aktuális helyzetéről.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke szomorúnak tartja, hogy általános az a vélekedés, hogy kizárólag a hálapénz tartotta fent az érdekeltséget a rendszerben. Azzal egyetért, hogy a szakma sok területén igaz volt, azonban nem általánosítana, de nyilván még mindig van ezügyben is tennivaló. Nagyobb problémának látja, hogy a kórházi finanszírozás rendszere a covid időszak óta sokat változott, teljesítmény helyett átlag finanszírozás lett. Azonban a kórházak még mindig nem kapják meg a beavatkozások után azt az összeget, amibe az adott műtétek ténylegesen kerülnek, így minél többet dolgoznak az orvosok, annál több veszteséget termelnek az intézményeknek. Először is ezt a hiányosságot kellene pótolni, amivel a mindenkori kormányok tartoznak és az alapkérdéseket rendezni. Első lépésnek azt látná szívesen, hogy olyan szakmai kollégiumok alakulnának, amelyek újra megteremtenék a megfelelő szakmai protokollokat, az állami és a magánellátásban egyaránt.

Elkerülhetetlennek tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését, amit az egészségügyi oktatás, szigorú, tanterv szerinti bevezetésével tartana megvalósíthatónak. Úgy véli, a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotát az okozza, hogy a mindenkori kormányok folyamatosan elmulasztották ezt a fajta fejlesztést. A prevenció lehetne megoldás, a sok évtizedes lemaradás után sosincs késő, ezeket az alapokat most is le kellene tenni a jövő generációinak érdekében.

Aggasztó továbbá, hogy Magyarországon nincs olyan intézmény, amely elvégzi azokat az egészség gazdasági tervezéseket, amelyeket egy jóléti államban a társadalmi egészségbiztosítás vagy az állami intézmények elvégeznek. Sokkal kevesebb felesleges kör lenne, megtervezetten működne a betegek elosztása. Ez anyagi, állami és politikai közérdek volna.

Véleménye szerint soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás, mint most. Változtatni kellene az orvos-beteg arányokon is, ha megfelelő mennyiségű orvos jutna a páciensekre, lenne idejük a háziorvosoknak az egészségnevelésre, a szűrővizsgálatokra. Az is hiba, hogy a munkájukat nem ellenőrzi senki, szakmailag magukra vannak hagyva, nincs konzultatív szakmai hátterük, amihez fordulni tudnának, ezért kiégett és elöregedő lett a szakma.

A Klubrádió Realitás című műsorának vendége volt még Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász, és Czene Árpád közgazdász, az egyik legnagyobb termékbiztosító igazgatója.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink