hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Éger: az egészségügy olyan, mint a lottó

Éger István szerint a kormányzati ciklus felére a döntéshozatalban a "futottak még kategóriába" került az egészségügy – írja az MTI.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) "Túl a félidőn" című csütörtöki, nyílt plenáris ülésén tartott helyzetelemzésében kifejtette: az egészségügyi közkiadások továbbra is csökkennek, folytatódik az egészségbiztosítási alapból történő kivonás. Éger István szerint ahhoz, hogy valaki Magyarországon megfelelő szintű egészségügyi ellátásban részesüljön szerencse kell, olyan mint a "lottó".

A MOK elnöke kiemelte: az egészségügy további működéséhez nélkülözhetetlen a haladéktalan és jelentős forrásbővülés. Mint megjegyezte: a kormány "menekülő orvosok" ellen vívott küzdelme sem járt sikerrel, az idei konkrét intézkedések ellenére az elvándorlás 2012-ben sem csökkent, csak folytatódott.

Éger István arra is kitért, hogy a népegészségügy intézményesülése sem valósult meg, információi szerint az új országos népegészségügyi intézet megalakítását is elhalasztották. Ezek mellett, bár "kulcskérdés" egyelőre nem tudni mi a kormány konkrét terve a társadalombiztosítás rendszerével - mondta Éger István megjegyezve, hogy az általa ismert tervezetek alapján, "jogosak" az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszüntetésével kapcsolatos félelmek. Éger István ennek kapcsán elmondta: több országban is működőképes az állami egészségügyi rendszer, de ehhez olyan háttérintézmény-rendszerre lenne szükség, amely Magyarországon nincs.

Pós Péter, a NEK soros ülésének levezető elnöke azt emelte ki, hogy az elmúlt két évben az egészségügyi intézmények - mint az Egészségbiztosítási Felügyelet vagy a Nemzeti Egészségügyi Tanács - megszüntetésekor ígéretet tettek arra, hogy a feladatokat hatékonyabban, új szervek viszik majd tovább. Ezeknek nyoma sincs, mostanáig egyedül az új betegjogi központ szeptemberi létrejöttéről szóló kormányrendelet jelent meg. Pós Péter szerint viszont úgy tűnik ezt is "csak azért hozták létre, hogy elmondhassák: van egy ilyen szerv", valós hatósági jogköröket az új szerv sem kapott.

Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az új alaptörvény nemzeti hitvallásában is szolidaritásról szólnak. Mindezek alapján a NEK úgy véli: ezt a társadalombiztosítási intézményrendszert nem lehet megszüntetni. Az EDDSZ elnöke úgy fogalmazott: "ágazati munkavállalók ekkorát még nem csalódtak kormányváltásban".

A NEK szerdai rendkívüli nyilvános ülésén az egészségügyi szakma több képviselője, köztük az ágazatban működő három - orvosi, szakdolgozói, gyógyszerészi - kamara elnökei is részt vettek. A parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik képviseltette magát, Gyenes Géza, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnökének személyében.

A NEK egyhangúlag elfogadott határozati javaslatával soron kívül egyeztetést kezdeményez Orbán Viktor kormányfővel, az ágazatot érintő problémák megoldása érdekében.

(forrás: MTI)

cimkék

NEK
hirdetés

Könyveink