2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Dupla tüdőátültetés e-cigarettázás miatt

Egy 17 éves michigani fiún hajthatták végre a világ első dupla tüdőtranszplantációját, mert a tüdeje helyrehozhatatlanul károsodott az e-cigarettától.

A tizenéves szeptember elején került be egy Detroit környéki kórházba tüdőgyulladás gyanújával, majd október 3-án átszállították a Henry Ford Kórházba, ahol október 15-én hajtották végre a beavatkozást. A szakemberek szerint valószínűleg ez volt a világ első dupla tüdőátültetése, amelyet e-cigarettázástól sérült tüdejű páciensen hajtottak végre.

A kórház orvosai nem hozták nyilvánosságra, hogy mióta és milyen tartalmú párologtató eszközt szívott a fiú, de azt elmondták, hogy súlyos állapotban érkezett az intézménybe, és október 8-án került fel a szervátültetésre várók listájára. A fiú tüdeje olyan mértékben károsodott, és annyira nagy volt a halálkockázata, hogy azonnal a várólista élére került.

A Henry Ford Kórház munkatársa, Hassan Nemeh szerint az orvosok rengeteg gyulladást és heget találtak a fiú tüdején. „Olyan veszedelmes kór ez, amellyel még nem találkoztam. Ezek az eszközök visszafordíthatatlan károkat okoznak az ember tüdejében” – tette hozzá a hírado.hu szerint.

A fiú családja arra kérte a kórház szakembereit, tegyék közzé, hogy az e-cigarettázás nagyon is valós veszélyekkel jár.

A tinédzser egészségromlásának gyors ütemét mutatja, hogy a 17. születésnapját már a kórházban ünnepelte.

(forrás: MTI / hirado.hu)
hirdetés

Könyveink