hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Dimenhidrinát: változik az adagolás

A jövőben 5 mg/testtömegkilogramm lesz a dimenhidrinát hatóanyag maximális napi dózisa, számol be a PharmaOnline.

Mielőtt dimenhidrinát tartalmú gyógyszert alkalmaznak három éves kor alatti gyermekeknél, alaposan meg kell vizsgálni az indikációt, és szigorúan oda kell figyelni a dozírozásra, figyelmeztet a Német Gyógyszerészek Gyógyszerbizottsága (Arzneimittelkommission der Deutschen Apotheker, AMK), olvasható a PharmaOnline-on.

Magyarországon is vannak forgalomban dimenhidrinátos gyógyszerek

A dimenhidrinát a difenhidramin klórteofillin sója. A dimenhidrinát a H1-receptorokat blokkoló antihisztamin. A hatóanyag antiemetikus és szédüléscsillapító hatását centrális antikolinerg hatásra vezetik vissza.

Hazánkban vényköteles, illetve vény nélküli forgalomban is jelen vannak dimenhidrinátos készítmények,- tablettaként, illetve végbélkúpként. A dimenhidrinátos készítményeket elsősorban tengeri, légi, vasúti, országúti betegségek megelőzésére és kezelésére, illetve egyéb eredetű hányingerek és hányás kezelésére alkalmazzák mind a pediátriában, mind a felnőttek esetében.

A három évesnél kisebb gyermekek kezelésére hazánkban végbélkúponként 25 mg dimenhidrinátot tartalmazó vényköteles gyógyszer kínál lehetőséget.

Voltak súlyos mellékhatások és halálesetek is

A németországi gyógyszerhatóság (BfArM) nyilvántartása szerint 39 esetben vezetett súlyos mellékhatáshoz a dimenhidrinát tartalmú gyógyszerek használata egy hónaposnál idősebb, de három évnél fiatalabb gyermekeknél. Öt esetben a gyógyszer szedését halálesettel is kapcsolatba hozták.

Valószínűsíthető, hogy a dimenhidrinát tartalmú gyógyszerek elsősorban abban az esetben vezethetnek súlyos mellékhatásokhoz (pl. görcsrohamokhoz), ha azokat banális gasztroenteritisz vagy egyéb, lázzal járó fertőzések kezelésére alkalmazzák, illetve amennyiben a gyógyszereket túladagolják.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Maximum napi 5 mg/testtömegkilogramm dimenhidrinát

Mivel a dimenhidrinát túladagolása súlyos mellékhatások kialakulásának a kockázatát hordozza magában, elővigyázatosságból megváltozik a dimenhidrinátos gyógyszereknél a maximális napi dózis: az 5 mg dimenhidrinát/testtömegkilogramm lesz. Ennek megfelelően az érintett gyógyszerek betegtájékoztatói és alkalmazási előiratai is megváltoznak majd.

Az összehasonlítás kedvéért: a Magyarországon forgalomban lévő, 2 hónapos kortól alkalmazható dimenhidrinátos végbélkúp tájékoztatójában jelenleg 2–24 hónapos korúaknál maximális napi dózisként 12,5 mg dimenhidrinát; a 2–6 éves gyermekek esetén pedig napi maximum 75 mg dimenhidrinát szerepel.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung, Pharmindex)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés