hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Díjat kapott Czeizel Endre

A németországi Kindergesundheit (Gyermekegészség) Alapítvány díját kapta Czeizel professzor.

2010. szeptember 18-án dr. Czeizel Endre orvosprofesszor megkapta a Meinhard von Pfaundler-Präventionspreis 2010. évi díjat. Az elismerést Potsdamban, a Német Gyermek- és Ifjúság-orvosi Társaság Kongresszusán adták át a kitüntetettnek, aki nagy érdemeket szerzett a veleszületett rendellenességek kivédésében a várandósok jobb vitaminellátásával. Czeizel professzor már 1970-ben létrehozta Magyarországon a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartását, amely lehetővé tette veleszületett rendellenességek halmozódásainak felismerését. Így a rinyaszentkirályi Down-kóros születések számának számottevő emelkedése a trichlorfon növényvédő szer toxikus hatására volt visszavezethető.

Meinhard von Pfaundler-Präventionspreis díját kapta dr. Czeizel Endre

Az 1990-es évek elején a világon először Czeizel professzor igazolta 5502 várandós kettős-vak vizsgálatával, hogy az idegcső-záródási rendellenességek, pl. a veleszületett nyitott-gerincek vitaminadással megelőzhetők. Azoknak a nőknek, akik már a fogantatás előtt és a várandóság első három hónapjában 0,8 mg folsavat tartalmazó multivitamint kaptak, ilyen rendellenességben szenvedő magzata nem volt, míg az ilyen kezelésben nem részesülő várandósok gyermekei között hat rendellenes magzat fordult elő. Az e típusú „magzatvédő-vitaminok” e rendellenességek mintegy 90 százalékának a kivédésére képesek.

A későbbi kutatások és elemzések megerősítették ezeket a megfigyeléseket, így világszerte az az ajánlás, hogy a gyermekre vágyó nők naponta legalább 0,4 mg folsav kiegészítésben részesüljenek már a fogantatás előtt, és legalább a terhesség első nyolc hetében. Sőt a világon már több mint negyven országban a lisztet és más gabonatermékeket folsavval dúsítják, és ennek köszönhetően több ezer gyermek egészséges biztosítható e rendellenességek megelőzése révén.

Czeizel professzor kutatásai szerint a folsavat tartalmazó multivitamin veleszületett rendellenességet kivédő hatása jobb, mint önmagában a folsavé. Ráadásul a kombinált multivitamin fogantatás előtti és utáni szedése a gyakori veleszületett szívrendellenességek mintegy 40 százalékának megelőzésére is képes.

“A megtermékenyüléskor kialakuló genetikai tervrajzunk lehet jó vagy rossz, de nem jelenti a végzetünket, mivel megismerve még a súlyos rendellenességekre való genetikai hajlam is jótékonyan befolyásolható” – mondta a professzor.

Dr. Czeizel Endre szisztematikus kutatómunkássága a veleszületett rendellenességek kivédésre a várandósok speciális vitaminokkal történő kezelésével nagy szolgálatot tett az egész világon a gyermekek jobb egészségvédelméért.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink