hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

COVID-19: az összeesküvés-elméletek hatása

Az OTSZ Online szerint az emberek akkor is hajlamosak figyelmen kívül hagyni a tudományos tényeket és megszegni a prevenciós szabályokat, ha csak egyszerűen elolvassák a COVID-19-cel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket. 

 

Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az embereket még akkor is viszonylag könnyű megingatni véleményünkben, ha egyébként igyekeznek hiteles forrásokból tájékozódni. Ebben a kutatásban elég volt hozzá az, hogy megkérték a résztvevőket: olvassanak el egy cikket, ami azt állította vagy legalább mérlegelte, hogy a világjárványt okozó vírus egy biológiai fegyverek fejlesztésére szakosodott kínai laboratóriumból szabadult el.

A fenti hiedelemnek táptalajt adtak a tavaszi hullám idején megjelent kutatások is. Egy márciusban publikált cikk szerzői például  az új koronavírus genetikai szekvenciája alapján valószínűnek tartották, hogy a vírust mesterségesen állították elő. Bár feltételezésüket a vírus természetes eredetét igazolva egyre több újabb tudományos bizonyíték cáfolja, ez a tény nem szabott gátat az egyre szaporodó összeesküvés-elméleteknek: egy korábbi felmérés szerint már március és július között egyre több konspirációs teória terjedt szerte a világban. És sajnos sokan hisznek és ezekben, ezt bizonyítja a Science Communication című lapban most megjelent tanulmány, mely szerint ezeknek az összeesküvés-elméleteknek a puszta elolvasása is elegendő ahhoz, hogy sok embert elbizonytalanítson. „A konspirációs teóriák nagyon erőszakosan hatnak és képesek felülírni a tudományos információkat – hangsúlyozza a szerző, Risa Palm, a Georgia State University szakembere. – A jelenleg uralkodó médiakörnyezetben, ahol állandóan bombázzák az olvasókat ezekkel az összeesküvés-elméletekkel, talán nem is tudjuk teljes mélységében felmérni azt a hatást, ami az olvasókat ezen a téren éri.” Ráadásul ez a hatás nagyon rövid idő alatt nagyon is gyakorlati dolgokban mutatkozik meg a mindennapi életben – teszi hozzá.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink