2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Bolgár ápolónők blokádja

Március elsejétől határozatlan idejű demonstrációba kezdtek bolgár egészségügyi dolgozók az ágazatban tapasztalható „rossz munkakörülmények, alacsony bérek és munkaerőhiány” miatt, írja a Mérce.

A System Is Killing US (A rendszer megöl minket) elnevezésű kezdeményezés során a tüntetők sátortábort alakítottak ki a bolgár egészségügyi minisztérium épületénél, követelve a kabinet helyzetért felelős minisztereinek távozását. Csütörtök késő éjjel öt ápolónő bement az ország parlamentjének épületébe, és kijelentették, hogy nem hajlandók távozni, amíg követeléseiket nem teljesítik. A polgári engedetlenségi akció keretében a parlament egészségügyi bizottságának termében 28 órára elbarikádozták magukat.

Az egészségügyi bizottság kormánypárti elnöke, Daniela Daritkova „szándékos, szervezett provokációnak” titulálta az esetet.

Az akció vegyes fogdatatásra lelt az ország egészségügyi szervezeteinek, szakszervezeteinek körében. Míg a bolgár Egészségügyi Dolgozók Szövetségének vezetője, Milka Vassileva szerint a kormányok 20 éve tartó ignoranciája vezetett a jelenlegi szituációhoz, és támogatásáról biztosította a demonstráló egészségügyi dolgozókat, Andrej Markov, a Bolgár Kórházszövetség elnöke egyenesen „terrorizmusnak” minősítette a sit-int.

A bolgár egészségügyi ellátórendszer komoly krízissel néz szembe az utóbbi években, miután – hasonlóan a magyar viszonyokhoz – több ezer orvos és ápoló nézett jobb megélhetés után külföldön, első sorban Nyugat-Európában.

Tavaly ősszel kezdődött legutóbb az országban egy komolyabb tüntetéssorozat a kormányzati intézkedések elégtelensége miatt, akkor egészségügyi dolgozók a főváros utcáin követeltek 460 eurós minimálbért az ápolóknak, és 600 euróst az orvosoknak, írja a lap.

(forrás: Mérce)

cimkék

hirdetés

Könyveink