hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

„Beszélő” vércukormérő

Magyarul „beszélő” vércukormérő segíti a látássérült cukorbetegeket, a hazai fejlesztés 30 ezer diabéteszes mindennapjait teszi könnyebbé.

Az 50 évnél idősebb korú magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak, a több mint 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32.000 beteg vak vagy súlyos látássérült, számuk évente több mint 1000 fővel nő. A cukorbetegek között 25-ször több a vak, mint az átlagnépesség esetében – foglalja össze a terület friss kutatási eredményeit prof. dr. Németh János, a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért elnöke.

„A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet”hangsúlyozza a professzor.

Magasabb támogatást szeretnének

A ma bemutatott innovatív, magyarul „beszélő” Dcont® MONDA elnevezésű vércukormérő azoknak a betegnek teszi könnyebbé a mindennapjait, akiknél már jelentkeztek a szövődmények. Az Innováció- és Magyar Termék Nagydíjas 77 Elektronika Kft. legújabb saját fejlesztésű vércukormérő rendszere ugyanis képes szóban kommunikálni a beteggel, többek közt hangosan kimondani a mért vércukorértéket.

„A készülék óriási segítséget jelent a látássérült cukorbetegeknek, hiszen a vércukorméréshez, illetve a készülék által kijelzett számérték leolvasásához egy látássérültnek hagyományos esetben segítségre van szüksége. Ez a készülék azonban, azzal, hogy elmondja az utasításokat és felolvassa a mérési eredményt lehetővé teszi a vércukormérés elvégzését önállóan is. Szövetségünk éppen ezért kezdeményezte a minisztériumnál a készülék magasabb támogatási kategóriába való átsorolását, jelenleg a visszajelzésükre várunk” – mondta el a bemutatón Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

Naponta tíz amputáció és három új vak

Prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a bemutatón kiemelte: kutatásaik szerint néhány év alatt 14 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegséggel élők száma, akár már 1 millió érintettről is beszélhetünk, a 60 év feletti magyar lakosság körében a cukorbetegség előfordulási aránya pedig 20 százalék körül van. Magyarországon a betegség szövődményeiből adódóan 10 beteg lábát amputálják, és hárman vakulnak meg naponta. Hozzátette: a szövődmények egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne.

Magyar gyárból, magyar igények szerint

„Büszke vagyok rá, hogy kifejezetten a magyar cukorbetegek érdekeit nézve, 2005-ben mi fejlesztettük ki az első és eddig egyetlen magyarul beszélő készüléket is. A most bemutatott, modern, sokkal pontosabb készülékünk tervezése is a magyar igények szerint történt, hiszen magyar nyelven beszél, magyar látássérülteknek segít, hazai mérnökök fejlesztése és magyar kezek gyártják budapesti üzemünkben – hangsúlyozta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!