hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Békássy Szabolcs az országos háziorvosi kollegiális vezető

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében, jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden a családorvosok világnapja alkalmából a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, ezen a napon a kormány köszönetet mond az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, akik helytálltak a koronavírus-járvány idején. Hozzátette, a 65 év feletti orvosoknak külön megköszönik, hogy éltek a távkonzultáció lehetőségével, és így igyekeztek a lehető legjobbat nyújtani a betegeik számára.

"Meggyőződésem, hogy ez a munka, amit ők is elvégeztek és az a csapatmunka, amit sokan - fiatalabb kollégáik bevonásával - elvégeztek a betegeik érdekében, a betegeiknek nemcsak a koronavírus-fertőzéssel szembeni védettségét fokozta (...), hanem egyéb betegségeiknek a megfelelő felismerését, és a krónikus betegségek megfelelő gyógyszerezését is biztosította". Kiemelte, hogy minden adat azt mutatja, ez valóban sikerült, hiszen Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek a legjobb védettséget élvezték a koronavírus-járvánnyal szemben. Az elmúlt hetekben még az ismert halálokok miatt is kevesebben haltak meg az országban, mint az utóbbi tíz évben ilyenkor.

Kérdésre válaszolva Horváth Ildikó elmondta azt is, arra számít, hogy a távkonzultációt vagy az egyéb online megoldásokat használva sok 65 év feletti háziorvos "benne marad majd a rendszerben".

Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető a sajtótájékoztatón azt mondta, a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a betegek ellátása a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozó intézkedések ellenére folyamatos volt. Az ellátások száma nem csökkent lényegesen, inkább a formája változott meg - tette hozzá -, ugyanis a személyes, közvetlen betegellátás helyett a távkonzultációk kerültek előtérbe. A szakmai vezető is köszönetet mondott kollégáinak, azért, hogy mindenkinek sikerült megszerveznie ezt az átállást a praxisában; minden beteg megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy pontosan mi várható és miként érik el a szolgáltatásokat. Kérdésre reagálva azt mondta: a járvány pozitív hozadékának számít, hogy sokkal tervezhetőbbé vált a betegellátás, hiszen a páciensek szigorú előjegyzési rend alapján érkeztek a váróba, és ez a mai napig így van.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója sajtótájékoztatót tart a családorvosok világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 19-én (MTI/Soós Lajos)
Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója sajtótájékoztatót tart a családorvosok világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 19-én (MTI/Soós Lajos)

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink