2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Behúzott fékkel indulnak újra a kórházak

„Nem eszik olyan forrón a kását” – így reagáltak az intézményvezetők a Népszavának arra, hogy a miniszter pénteken újabb levelében elrendelte a tervezhető ellátások újraindítását a kórházakban.

A koronavírus-fertőzöttek ellátására felszabadított több mint 30 ezer ágynak a harmada állítható újra szolgálatba. Ám, hogy ez hol és milyen szolgáltatások visszaállítását jelenti, azt még nem lehet pontosan tudni.

Az intézmények még legalább júniusig átlagfinanszírozást kapnak az állami egészségbiztosítótól. Ebben a finanszírozási rendszerben akkor járnak jól, ha minél kevesebb beteg kezelnek. Ahogyan az egyik intézményvezető fogalmazott: miután senki nem ellensége a saját költségvetésének, vélhetően mindenki törekszik majd a lassú újraindulásra.

A kényszerpihenőre kényszerült dolgozóikat ismét munkába állítják. A várólisták éléről is behívhatnak néhány beteget, akiknél elkezdhetik a műtét előtti vizsgálatokat, de vélhetően például az első nagy ízületi műtétekre (csípő-, térdprotézis) legkorábban júniusban kerülhet sor. Ezeket a beavatkozásokat az sem gyorsítja meg, hogy a kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva március közepe óta csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak. Azokban az intézmények, ahol elláttak koronavírusos betegeket, a fertőtlenítő nagytakarítás is elkerülhetetlen, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés