hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Baktérium ellen saját unokatestvérével

Új terápiás megközelítés: nem toxikus Clostridium difficile spóráinak orális adminisztrációjával megelőzhető a betegséget okozó C. difficile fertőzés visszatérte, írja a JAMA egy tanulmánya.

C. difficile fertőzés miatt sikeres antibiotikus kezelésben (standard terápia: metronidazol vagy vancomycin) részesült személyek gasztrointesztinális traktusát a C. difficile egy toxint nem termelő alfaja spóráinak orális adminisztrációja révén kolonizálták, ami szignifikánsan csökkentette a C. difficile fertőzés kiújulását, írja a JAMA tanulmánya (Dale N. Gerding és munkatársai: Administration of Spores of Nontoxigenic Clostridium difficile Strain M3 for Prevention of Recurrent C difficile InfectionA Randomized Clinical Trial).

A C. difficile fertőzés az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb kórházban szerzett, nozokomiális fertőzés, ami csak az Egyesült Államokban évente 29.000 halálesetért felelős. Az álhártyás vastagbélgyulladás, hasmenés formájában jelentkező kórkép gyakorisága folyamatosan emelkedik, és az esetek 25-30 százalékában rekurrál. Kezelése nehéz, mivel a kórokozó sok antibiotikumra rezisztenciát fejlesztett ki – ezért is jelent komoly lehetőséget az újfajta terápiás megközelítés.

Nem mindegyik C. difficile alfaj termel toxint: a nem toxikus C. difficile örökítőanyagából hiányoznak a toxintermelésért felelős gének. Ez a nem toxikus C. difficile is megtalálható a kórházi környezetben, és kolonizálja is a hospitalizált betegek gasztrointesztinális rendszerét, azonban a fertőzés általában tünetmentes.

Mint a tanulmány szerzői írják, a nem toxikus C. difficile-vel történő gasztrointesztinális kolonizáció igen ígéretes lehetőségnek tűnik, amivel megelőzhető a toxikus alfajok által történő fertőzés.

A vizsgálat során az amerikai, kanadai és spanyol kutatók 173 C. difficile fertőzéssel diagnosztizált felnőtt beteget (első epizód vagy a fertőzés első rekurrenciája) osztottak véletlenszerűen 4 csoportba. A vizsgálat kezdete előtt valamennyi páciens sikeres antibiotikus terápiában részesült a részt vevő 44 centrum valamelyikében.

  • Az első csoport tagjai a nem toxikus C. difficile alfaj (NTCD-M3) spóráinak folyékony formulációját kapták orálisan 7 napig, 104 spóra/d dózisban,
  • a második csoport tagjai a nem toxikus C. difficile alfaj spóráinak folyékony formulációját kapták orálisan 7 napig, 107 spóra/d dózisban,
  • a harmadik csoport tagjai a nem toxikus C. difficile alfaj spóráinak folyékony formulációját kapták orálisan 14 napig, 107 spóra/d dózisban,
  • a negyedik csoport tagjai 14 napig placebó kezelésben részesültek.

A vizsgálat eredményei szerint a placebó csoport tagjainál 30%-os volt a fertőzés kiújulásának aránya, míg a NTCD-M3-mal kezeltek között a rekurrencia csak 11%-os volt. A visszatérő fertőzés aránya a második csoportban, a 7 napig, 107 spóra/d NTCD-M3-kezelésben részesülők között volt a legalacsonyabb: 5%.

A spóraoldattal kezeltek körében összességében 69%-os volt a fekális kolonizáció előfordulási aránya: 71% a 107 spóra/d dózisú kezelésben részesülők, míg 63% a 104 spóra/d dózisú kezelésben részesülők esetében. A nem toxikus C. difficile alfajjal történő kolonizáció összefüggést mutatott a toxikus fertőzés csökkenésével: a nem toxikus C. difficile alfajjal kolonizáltak esetében a betegséget okozó fertőzés rekurrenciájának aránya 2%-os volt, míg azon páciensek esetében, akik NTCD-M3-kezelésben részesültek, de nem telepedtek meg a nem toxikus baktériumok a bélrendszerükben, a toxikus fertőzés visszatértének aránya elérte a 31%-ot.

Mellékhatást a kezelésben részesülők 78%-a, míg a placebó csoport tagjainak 86%-a jelentett; a kezelésben részesülők 46 és 17%-a hasmenésről és hasi fájdalomról számolt be, 10%-uk fejfájást jelentett, míg a placebó karon ugyanezek a mellékhatások 60, 33, illetve 2%-ban jelentkeztek. Súlyos mellékhatásról a kezeltek 3, a placebó karon lévők 7%-a számolt be.

A kutatók szerint a nem toxikus C. difficile alfajjal történő kezelés hatásmechanizmusa az lehet, hogy a nem toxikus alfaj példányai ugyanazt a metabolikus vagy adherencia-niche-t foglalják el, mint a toxint termelő C. difficile, ezért ha sikerül kolonizálniuk a bélrendszert, kiszorítják a már ott élő toxikus baktériumokat, illetve megakadályozzák azok visszatérését, és az újbóli fertőzés kialakulását.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés