hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az FDA a protonpumpa gátló szerek veszélyes mellékhatására figyelmeztet

A gyomorsav kellemetlen fájdalmat okozhat a nyelőcső alsó szakaszán, ha oda fölkerül, de ezt a protonpumpa gátló gyógyszerek kitűnően csillapítják. Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) most fontos közleményt hozott nyilvánosságra, veszélyes mellékhatás lehetőségére figyelmeztetve az érdekelteket.

Az ételek emésztése a gyomorban kezdődik: az ott elválasztott gyomorsav veszi kezelésbe az ennivalót. A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe.

Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejthártya-csatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejthártya-csatornákat protonpumpának. A protonpumpa gátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák, és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják.

Ez a hatás igen eredményes, és ha valakinek úgynevezett reflux betegsége van, amikor a savas gyomornedv a nyelőcső és a gyomor határán lévő izomgyűrű működési hibája miatt fölfelé bejut a nyelőcsőbe és ott égető fájdalmat, esetleg gyulladást okoz, a protonpumpa gátló készítmények ezt hatékonyan gátolják.

Tekintve, hogy a hazai adatok szerint is szinte minden második embernek vannak időnként ilyen panaszai, ezek a protonpumpa gátlók igen sokak által használt gyógyszerek. Ez nem csak nálunk van így: az Egyesült Államokban az előző évek statisztikái szerint évente 21 millió beteg ment be protonpumpa gátló gyógyszerért a patikába.

Az FDA most a befutó adatok összesítése alapján közölte, hogy a gyógyszercsoport rendszeres használói egy év után veszélyes helyzetbe kerülhetnek, mert a vérük magnézium tartalma jelentősen csökkenhet. Az igazi baj, hogy a változás magnézium készítmények szedése ellenére is bekövetkezhet.

Az alacsony magnézium vérszint izomgörcsökhoz vezethet, de ami még veszélyesebb: szívritmuszavarokat okozhat. Ez azt jelenti, hogy a protonpumpa gátló szerekkel kezelt betegeknek javasolt a laboratóriumban ellenőriztetni a magnézium értéket és a magnéziumpótlás mellett mérlegelni a kezelés szüneteltetését - figyelmezteti az orvost és betegét az FDA hírlevele.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés