hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.

Az év zöldsége

Articsóka királynő

Az ételként és italként is fogyasztható articsókát választották a 2003-as év gyógynövényének. A már Nagy Károly idejében is számon tartott növény sok kellemetlen panasztól szabadíthatja meg rendszeres élvezőit.

Joggal érdemelte ki a megtisztelő címet az articsóka (Cynara scolymus), hiszen kiválóan enyhíti a konkrét okokra vissza nem vezethető gyomorpanaszokat, ráadásul jót tesz a lipidszintnek is. Ha megfogadjuk a hamburgi Volker Fintelmann professzor tanácsát, ünnepi – vagy legalább az ünnep utáni – fogásaink közé beiktatjuk ezt a zöldséget, mivel szerinte „az articsóka elsősorban a túlsúlyosaknak ajánlott”.

Az articsóka levele olyan anyagokat – többek között flavonoidokat – tartalmaz, amelyek elősegítik az epesav termelődését és így a zsírok emésztését, illetve tehermentesítik a májat. Az értékes növényt éppen ezért dr. Ralf Windhaber, a Würzburgi Egyetem biokémiai tanszékének munkatársa és a hallgatóiból álló, a gyógynövények fejlődéstörténetével foglalkozó tanulmányi kör a 2003-as év gyógynövényének választotta. A nyertest nem lepte meg az elismerés, hiszen néhány éve volt már „A gyógynövények királynője” cím birtokosa is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink