hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az egészségügyi szakdolgozók körében nagy a létszámhiány

Az elmúlt években a háromszorosára emelkedett az elvándorló ápolók száma, így az egészségügyi szakdolgozók körében is égető probléma a létszámhiány - mondta Kubonyi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) alelnöke.

A szaktárcával viszont folyamatosan egyeztetnek, és már kialakulóban van az életpályamodell terve, amely az egészségügyi dolgozók sok problémáját megoldhatja - közölte a kamarai alelnök.

Ez jó példa arra, hogy milyen fontos szerepük van köztestületüknek, hogyan képviseli tagjai érdekeit – mondta azzal kapcsolatban, hogy péntektől ismét kötelező a kamarai tagság.

"Mindig lesznek, akik morognak a kötelezőség miatt" – fogalmazott Kubonyi Jolán, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint az egészségügyi szakdolgozók inkább pozitívan viszonyulnak ehhez.

A szervezet alelnöke elmondta, hogy minden jelenlegi, illetve leendő tagjukat levélben tájékoztatták a kamarába való belépéssel és a tagsággal kapcsolatos tudnivalókról. Ebben részletesen leírták, milyen előnyökkel jár egy ilyen "nagy családhoz való tartozás" - tette hozzá, példaként említve a kötelező továbbképzések térítésmentes biztosítását.

Közlése szerint március óta többen léptek be a köztestületbe, de az igazi "rohamot" áprilistól várják. Ennek kapcsán kiemelte: köztestületükhöz már elektronikus úton is lehet csatlakozni, de a belépéshez szükséges formanyomtatvány hozzáférhető minden területi szervezetüknél, valamint a honlapjukon is.

Kubonyi Jolán közölte: az ő köztestületükbe tartozik minden olyan egészségügyi képesítésű és ilyen tevékenységet végző dolgozó, aki nem orvos és nem gyógyszerész, például az ápolók vagy a betegszállítók. Jelenleg mintegy 43 ezer tagja van a MESZK-nek, ez a kötelező tagsággal 85 ezerre emelkedhet.

"Köztudott, hogy az egészségügyben milyen alacsonyak a bérek" - mondta Kubonyi Jolán, hangsúlyozva, hogy ez minden egészségügyi dolgozót érint, köztük a szakdolgozókat is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a MESZK tagdíja a törvény adta keretekhez, de még más kamarákhoz képest is jóval alacsonyabb, havonta 585 forint, éves szinten 7020 forint. Ennek emelését - az elnökség döntése értelmében - a jövőben sem tervezik - tette hozzá.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés