hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az Akadémia harminc éve a tudományos eredmények tükrében

Még soha nem készült olyan összegzés a magyar tudományos élet teljesítményéről, mint az az immár elérhető, online összeállítás, amelyet több mint két és fél évnyi munkával állított össze a Magyar Tudomány folyóirat szerkesztőbizottságának vezetésével mintegy 30 kutató.

Az MTA30 betekintést nyújt a hazai tudományos műhelyek tevékenységébe, egyúttal tükrözi a magyar tudományosság tartalmi sokszínűségét, megőrizve az egyes diszciplínák hagyományait, idézési szokásait és stiláris eltéréseit.

Az összeállítás preambulumában Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke úgy fogalmazott: nem lexikon és nem teljes körű adatbázis létrehozása volt a cél. „Ehelyett – szem előtt tartva a magyar tudományosság sokszínűségét – online elérhető betekintési lehetőséget kívánunk adni az érdeklődő magyar szellemi közélet résztvevőinek a hazai tudományos műhelyek tevékenységébe, amely összegzés és jelen idejű tájékoztatás is egyben.”

Ezt a kettős célt szolgálja a megvalósítás módja is: az MTA honlapján a tudományos osztályok anyagainak tematikus tartalomjegyzéke jelenik meg, innen lehet továbblépni az egyes osztályok folyamatosan frissülő belső honlapjára, ahol a további részletek találhatóak.

Az mta.hu-nak nyilatkozva Falus András akadémikus, a Magyar Tudomány folyóirat főszerkesztője elmondta: az MTA30 összeállítás csak digitális formában készül el. A tudományos osztályok összeállításai nyílt végűek, tehát az egyes osztályok tagjai, illetve az ágazati alelnökségek vagy az Elnökség szabadon kiegészíthetik, módosíthatják őket. Falus András szerint ez a prospektív fejlesztés hozzájárul a magyar társadalom irányába való még nyitottabb kommunikáció és az ismeretátadás távlati céljának megvalósításához.

Az akadémikus úgy látja, az MTA30 hosszú távon eredményesen járul majd hozzá az akadémiai tudomány és a társadalom közötti kapcsolat és kommunikáció erősítéséhez. A tudományos osztályok feladatkörének ilyen jellegű bővítése továbbá az egyes szakterületek jobb megismerését is szolgálja a „nemzet tanácsadója” koncepciójának jegyében.

Az összeállítás az mta.hu-n, az alábbi linkre kattintva olvasható.
https://mta.hu/mta30/mta30-az-akademia-harminc-eve-a-tudomanyos-eredmenyek-tukreben-111822

(forrás: MTA)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink