hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az adósság csökkent, de a hitelezők sehogy sem értik...

Titokzatos pénzmozgás a magyar kórházaknál - mire mentek el a milliárdok? – címmel ír a Napi.hu az állami intézmények adósságait tükröző legfrissebb, december végi adatokról.

Az Emmi mintegy 80 milliárdos lejárt adósságállományért alapvetően négy, a gyógyító-megelőző ellátásban is résztvevő egyetem - Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem -, valamint mintegy 90 egészségügyi intézmény felelős – ebben még nincs semmi újdonság. A Napi.hu-nak az tűnt fel, hogy bár 2014 végén, a szokásos kasszasöprésnél nem jutott címzett forrás az intézményi számlák csökkentésére, a legnagyobb adósok közé tartozó Pécsi Tudományegyetem mégis csaknem kétmiliárddal, 2,68 milliárdra, a SOTE pedig mintegy 1,2 milliárddal, 2,66 milliárdra faragta lejárt tartozásait. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézetben majd hárommilliárdról kétmilliárd alá, a Kaposvári Egyetemen 736 millióról 226 millióra apadt a kifizetetlen számlák értéke.

Ugyanakkor a kórházi tartozásokkal leginkább sújtott orvostechnikai beszállítók, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint mindebből egyáltalán nem részesültek, mint Rásky László a lapnak azt mondta, az év vége felé teljesen leállt a szállítók kifizetése, s tapasztalataik szerint az intézményvezetők már nem is izgatják emiatt magukat. „Cikkünk megjelenéséig a SOTE-től és a Pécsi Tudományegyetemtől sem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy az adósságaik milliárdon felüli csökkentése során mennyi fordítottak a szállítói számlák kifizetésére” – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink