hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Antitestek új szerepben

Amerikai mikrobiológusok az antitestek új működési módját fedezték fel: nemcsak a szervezet immunsejtjeit késztetik a betolakodó baktériumok elpusztítására, hanem a baktériumokat is egymásnak ugrasztják.

A Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Fakultásának kutatói a pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) elleni védekezést tanulmányozzák, és egy olyan új típusú antitestet fedeztek fel, amely a későbbiekben segítségünkre lehet terápiás vakcina fejlesztésében.

Az antitestek arra késztetik a baktériumokat, hogy összegyűljenek, ilyenkor pedig a baktériumok a nagy egyedsűrűség miatt elkezdik korlátozni saját egyedszámukat. Vagyis az antitest a quorum sensing nevű bakteriális kommunikációs mechanizmust befolyásolja, aminek hatására a baktériumok saját testvéreiket megölő fehérjéket kezdenek expresszálni. Ez utóbbi folyamat neve: fratricida mechanizmus, a latin frater – testvér – és cida – ölő szavak összekapcsolásából.

A kutatás, amelyről a ScienceDaily számolt be, az mBio nevű folyóirat (az Amerikai Mikrobiológus Társaság lapja) szeptember/októberi számában jelenik meg (Masahide Yano és munkatársai: Antibodies to Streptococcus pneumoniae Capsular Polysaccharide Enhance Pneumococcal Quorum Sensing).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink