hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Szinapszisok a chipen

A mérnökök több tízezer mesterséges agyi szinapszist helyeztek el egyetlen chipen. Az innováció elősegítheti a parányi, hordozható MI-eszközök fejlesztését, írja a GyártásTrend.

MIT-mérnökök terveztek egy chipet – amelynek mérete kisebb egy konfettinél – és ezen több tízezer agyi szinapszist helyeztek el. Ezek a memrisztorok olyan szilícium alapú komponensek, amelyek utánozzák az emberi agy információátviteli szinapszisait. A szinapszisok azok a sejt közötti kapcsolódási helyek, amelyeken keresztül az ingerület egyik sejtről a másikra terjed át. Érdekesség, hogy bár ezen a chipen több tízezer szinapszis kapott helyet, de a magasabb idegi központokban egyetlen neuron közel százezer hozzávezető kapcsolattal rendelkezik, és saját nyúlványaival is sok ezer másik idegsejtet ér el.

Az ilyen, agy ihlette áramkörök beépíthetők kicsi, hordozható eszközökbe, ahol összetett számítási feladatokat hajthatnak végre, amelyekkel csak a mai szuperszámítógépek képesek megbirkózni. „A mesterséges szinapszis-hálózatok eddig szoftverekként léteznek. Valódi ideghálózati hardvereket próbálunk építeni a hordozható mesterséges intelligencia rendszerekhez” – mondja Jeehwan Kim, a MIT gépészmérnöki docens. „Képzelje el, hogy egy neuromorf eszközt csatlakoztat egy autó kamerájához, és ha felismeri a fényeket és a tárgyakat, azonnal képes döntést hozni, anélkül, hogy csatlakoznia kellene az internethez.”

Memrisztor
A memrisztor egy olyan passzív elektromos elem, amelynek az elektromos ellenállása nem állandó, hanem a múltbeli állapotától függ. Az első memrisztort 2007-ben állították elő. Az ellenállás, a kondenzátor és az induktivitás mellett a negyedik passzív áramköri elem.

A chip első teszteléseként előállították Amerika Kapitány pajzsának szürkeárnyalatos képét. A képen minden pixelt a megfelelő memrisztorral azonosítottak. Ezután módosították az egyes memrisztorok vezetőképességét, amelyek viszonyultak a megfelelő pixel színéhez. A chip ugyanolyan éles képet hozott létre a pajzsról, képes volt arra, hogy „emlékezzen” a képre és sokszorosítsa azt.

Lehet, hogy egy nap mesterséges agyat használhatunk anélkül, hogy szuperszámítógépekre, internetre lenne szükségünk?

A teljes cikk

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!