hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Áder Jánosnak nem volt alkalmas a találkozás

A fekete trikós ápolónők szombati budai demonstrációjáról tudósít szóban és mozgóképpel a Népszabadság, a Normafától indultak, hogy a köztársasági elnök pártfogását kérjék.

Szombatra a Független Egészségügyi Szakszervezet hívta az egészségügyben dolgozókat a Normafához, hogy közösen vigyék tovább Sándor Mária tiltakozását – emlékeztet a lap. – Az akció néhány hete a Péterfy Sándor utcai kórház „gyásztrikós" ápolónőjének tévé nyilatkozatával kezdődött. Ő először az RTL Klubnak beszélt a hazai szakdolgozók nyomorúságáról, majd munka közben fekete trikó viselésével kívánta erre felhívni a figyelmet. A Fekete hétvége nevű kezdeményezés néhány nap alatt szélsebességgel terjedt, ápolók sora öltött fekete ruhát, hogy demonstrálja, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak. Mostanra megannyi fekete pólós dolgozóról készült fotó került ki a Facebookra, a szakszervezet közösségi oldalára is.

– Nem bírunk többet vállalni. Nem bírjuk, hogy senki nem áll ki értünk, hogy fizetjük a kamarai tagdíjat, de nem látjuk, hogy harcolnának értünk. Nem látjuk, hogy most hol vannak és hol voltak akkor, amikor a szakiskolánkat bezárják – idézi Sándor Mária a beszédét a NOL. Háromtucatnyi intézményből érkeztek fekete ruhás demonstrálók, hogy megtegyék a három kilométeres, úgymond rekreációs sétát. Az úti célja a köztársasági elnök Béla király úti háza.

A köztársasági elnökkel azonban nem találkoztak, derül ki később a lap riportjából. Áder János rezidenciájának kapuja előtt mintegy 50 méterrel rendőrsorfal állta útját a tömegnek. Ott Sándor Mária Áder János múlt év végi, neki küldött válaszleveléből olvasott fel egy részletet. Azt, amelyben a köztársasági elnök arról tájékoztatta: mennyire szigorú szabályok korlátozzák abban, hogy az ápolók béréért és béren kívüli juttatásaiért bármit is tegyenolvasható a nol.hu-n.

(Video-riport a „rekreációs sétáról”.)

hirdetés

Könyveink