2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A WHO a gyógyszerrezisztens TBC veszélyeire hívja fel a figyelmet

Míg az újonnan megjelenő fertőző betegségek (HIV/AIDS, sertésinfluenza) egyre inkább lekötik az orvostársadalom figyelmét, a WHO fokozottan óva int az emberiséget fenyegető egyik legrégibb betegségtől, a tuberkulózistól.

A WHO 2009-es jelentése a Tuberkulózis Átfogó Ellenőrzéséről rávilágít, hogy míg az egy főre számított előfordulások gyakorisága csökken, a több gyógyszerre is rezisztens (MDR-TB-s) esetek száma továbbra is aggodalomra ad okot.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója a betegség által leginkább sújtott 27 ország illetékeseinek a figyelmét felhívta arra, hogy a betegség terjedésének megállításához komoly eredményt kell elérniük nemcsak a fertőzések kiszűrése, hanem egészségügyi rendszerük megerősítése terén is.

A főigazgató asszony a betegséggel kapcsolatos helyzetet „időzített bombához” hasonlította, mely bármikor robbanásszerű növekedéshez vezethet.

Az MDR-TB-s eseteknél még aggasztóbb az XTR-TB-s esetek (a különösen gyógyszerrezisztens esetek) prevalenciája. 2008 végéig már 55 ország és térség jelentett ilyen megbetegedést. A gyógyszerrezisztens TBC-s esetek kevesebb mint 5 százalékát sikerült kiszűrni, illetve kevesebb, mint 3 százalékát részesítették kezelésben.

A tuberkulózis gyógyítása azért is jelent problémát, mivel kezelése minimum 6 hónapot igényel, és a gyógyszerszedés idő előtti abbahagyása növeli a kórokozó antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját. Ez különösen akkor következik be, ha a kezeléshez nem kombinált terápiát, hanem egyetlen antibiotikumot alkalmaznak.

Jelenleg már számos gyógyszertársaság dolgozik a tuberkulózis leküzdésére szolgáló új szerek és vakcinák kifejlesztésén.

HealthOnLine

cimkék

hirdetés

Könyveink