hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A tudatos fogyás aktív programja

Egy friss reprezentatív felmérés szerint a fogyni vágyók mindössze 4 százalékának sikerül tartósan megváltoztatni az életmódját. Az átélt „kudarcok” miatt sokan csalódottá válnak, és inkább élnek együtt súlyproblémáikkal, mintsem szakember segítségét kérjék a valódi megoldáshoz. Értük alakult meg a Tudatos Fogyás Fóruma, egy olyan szakértői csoport, amely tenni kíván a világméretű probléma megoldásáért.

A kényelmes életvitel egyenes következménye a túlsúly, az elhízás, majd a belőlük fakadó egészségügyi problémák. A megoldás – a fogyókúra – az érintettek számára közel sem egyszerű, ugyanis különféle ismert és divatos módszerek legfeljebb rövid távú sikert hoznak. A fogyókúra általában átmeneti, nem vezet tartós életmódváltáshoz, nem állandósulnak azok az új és egészséges szokások, amelyek garantálnák az ideális súly megtartását.
  Az elhízás – a dohányzás után – a második legfontosabb rizikófaktor a koszorúér-betegségek kialakulásában. A magyarországi adatok alapján jelenleg kb. 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra a túlsúlyos emberek száma. Szakértők véleménye szerint, ha a túlsúlyos lakosok nem tesznek problémájuk ellen, 5 éven belül az elhízott státuszúak közé tartoznak majd. A túlsúlyban érintettek 52,7 százaléka nő. Ezek a számok és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. reprezentatív felmérésének eredményei cselekvésre ösztönözték a szakembereket. A súlyproblémával küzdők hatékony segítéséért és az orvosszakmai körök, valamint a társadalmi szervezetek közti párbeszéd megindításáért alakult meg a Tudatos Fogyás Fóruma.
  A felmérés szerint a fogyás sikertelenségének egyik tényezője, hogy az emberek 95 százaléka fogyókúrában gondolkodik. Az általuk alkalmazott időszakos kúra nem alkalmas arra, hogy tartós és tartható eredményt hozzon, így fennáll a jojóeffektus veszélye. A fogyni vágyók többsége megtapasztalja, hogy ha rövid ideig tartó drasztikus ételmegvonás után visszatér régi étkezési szokásaihoz, gyakran több lesz a súlya, mint a fogyókúra előtt. Ez azért következik be, mert a csökkentett energiabevitel miatt lelassul az anyagcsere, így a szervezet kevesebbel is beéri, a kúra után pedig a megemelt kalóriabevitel következtében könnyebben lerakódnak a zsírpárnák.
  A másik tényező, hogy a megkérdezettek szívesebben választják az ismerősük, barátaik által javasolt módszereket. Ezekről azonban egyáltalán nem tájékozódnak, és természetesen gyors, látványos sikert remélnek. A válaszadók 36,6 százaléka újságokban olvasott hirdetések alapján választ, 12,8 százalékuk pedig az ingyenes magazinok alapján. Háziorvoshoz csupán 12 százalékuk, szakorvoshoz pedig 7,4 százalékuk fordul.
  A kutatás arra is rávilágított, hogy a fogyókúrák során a legnagyobb problémát a kitartás, az állandó éhségérzet és az édesség, illetve a szénhidrát megvonása jelenti. A megkérdezettek 83 százaléka próbálkozott már a táplálkozási szokások megváltoztatásával, a nagy többség pedig a rendszeres sportot is beiktatta életvitelébe, mégsem érte el a kívánt hatást.
  Dr. Pados Gyula címzetes egyetemi docens szerint a gyógyszeres terápia képes arra, hogy átsegítse a fogyni vágyókat a holtpontokon és a kísértéseken. A gyógyszer szedése közbeni időszakot érdemes arra használni, hogy az életmódunkat átállítsuk, azaz megszokjuk a kisebb ételadagokat és a rendszeres mozgást. Ha belegondolunk, hogy a fogyni vágyók 82 százaléka már túl van 5-6 „csodakúrán” és nem ért el hosszú távú eredményt, akkor mindenképpen megfontolandó a gyógyszeres terápia.

(További információ: www.konnyenfogyok.hu)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés