hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A szél újra és újra vörösre festi Kolontárt

A hét végére Kolontár és környéke újra úgy vöröslött, mint a 2010 október 4-i katasztrófát követően, miután a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be a tájat.

Pénteken a harminc lakosú Lőrintepusztáról a gyerekeket nem is merték iskolába engedni a szüleik  – közölte Tili Károly, a település független polgármestere, hozzátéve, hogy a kolontári Kossuth utcában és Arany János utcában azóta is piroslik a hó teteje a portól. A polgármester szerint mindenképpen megoldást kell találni az erős kiporzás megakadályozására, mert ez a szél miatt időről-időre megismétlődik.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. az MTI-érdeklődésére pénteken közölte: az iszapkatasztrófa után lezajlott technológiaváltás és hatósági előírások miatt nem lehet víz a tározókban. A timföldgyártás mellékterméke azóta a száraz vörösiszap, amelyet földdel igyekeznek lefedni. Korábban, évtizedekig hatósági előírás alapján - éppen a kiporzás megakadályozása érdekében – meghatározott mennyiségű vízzel fedték le az iszapot – jegyezték meg.

 A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés