2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

A savcsökkentő gyógyszerek növelik a tüdőgyulladások rizikóját

Már régóta felmerült annak gyanúja, hogy a savcsökkentő gyógyszerek rendszeres szedése növeli a légzőszervi fertőzések és a területen szerzett tüdőgyulladások kialakulásának rizikóját.

E gyanú tisztázása céljából metaanalízist végeztek. A 31 alkalmasnak talált vizsgálat közül 23 volt randomizált és kontrollált. Nyolc vizsgálat alapján kimondták, hogy a pneumonia rizikója növekszik, ha a beteg protonpumpa gátló, vagy hisztamin-2 receptor antagonista kezelésben részesül. A randomizált vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a kórházban szerzett tüdőgyulladások egyik rizikótényezője lehet a hisztamin-2 receptor antagonista terápia. A vizsgálók azt gondolják, hogy savcsökkentő gyógyszerek felírása nagyon megfontolandó mindazon betegek számára, akikben már a pneumonia kialakulásának egyéb rizikótényezője megtalálható.

Forrás: CMAJ Published online December 20, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.