hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A rák nem vár

"Minek beszélünk megelőzésről, szűrésről, ha miután kiderül a baj, a rákbetegek hónapokig várnak a vizsgálatra" – idéz fel egy gyakran hallott véleményt a Heti Válasz cikke.

"Százszor kezdeményeztük, hogy az onkológiai diagnosztika kapjon sürgősségi jelzést - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a lapnak. - A daganat a két-három hónap várakozás alatt is nő, áttétet adhat, s mire a beteg eljut a részletes diagnózishoz, hiába adunk milliós értékű gyógyszereket."

Tavaly év végén ugyan az onkológia túllépéseit a CT- és MR-vizsgálatok terén utólag fedezte a biztosító, de Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem docense is megerősíti: ma az a helyzet állt elő Magyarországon, hogy a beteg például előbb vár két hónapot CT-re, majd hat hetet a laborra, pedig itt gyorsan kellene lépni.

A jó hatékonysággal gyógyító országokban a tünetek jelentkezése vagy a kiszűrés utáni hetekben kezdik el "önteni a pénzt" a betegbe, akkor folytatják a legdrágább, célzott terápiát. Nálunk a nagy átlagot tekintve eleinte alig költenek rá, majd jelentős csúszással beindul a gépezet, de ilyenkor gyakran már csaknem feleslegesen, mert az életét nem tudják megmenteni. "Át kellene ugrani az árnyékunkat; a halál előtt értelmetlen agresszív terápiát adni, az sem a betegnek, sem a biztosítónak nem jó. Akkor már a fájdalomcsillapításra kellene törekedni" - fogalmaz Dózsa Csaba.

Török Krisztina, a kórházakat működtető Gyemszi főigazgatója szerint a nemzetközi előírásoknak megfelelünk: három hónapon belül kell megkezdeni a rákterápiát. "A világon sehol sem tudnak jobb időt" - indokol. Intézete vizsgálatba kezdett, mert olyan visszajelzést kaptak, hogy a béldaganatoknál valószínűleg még ezt sem tudják tartani. Baticz Orsolya, a minőségügyi főosztály vezetője a 2013-ban felfedezett daganatoknál vizsgálja meg, mennyi idő telik el az első orvoshoz fordulás és a diagnózis között. Külföldön ez egy- három hónap, s ha kiderül, hogy nálunk hosszabb az idő, akkor jelezhetik a döntéshozóknak: tennivalójuk lenne. Amit persze már így is mindenki tud – olvasható a hetivalasz.hu-n.

(forrás: Heti Válasz)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés