hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A rák módosítja az epigenom kétharmadát

A teljes genom szintjén feltárták a leggyakoribb tumorokban előforduló epigenetikai változásokat. A masszív és specifikus DNS-metilációs módosulások közreműködnek a tumorkialakulásban, -progresszióban és -disszeminációban egyaránt, írja az Oncogene tanulmánya.

Az elmúlt évtizedben a genetikai kutatás fókusza eltolódott az epigenetika, a génexpresszió szabályozása és a poszttranszkripciós aktivitás kutatásának irányába, és a célzott megközelítések helyét átvette az exom és teljes genom szekvenálás. A tumorok esetében azonban eddig nem történt meg a teljes genom epigenetikus változásának elemzése, ez eddigi vizsgálatok a lehetséges 28 000 millió modifikációval érintett pont közül csak 1 millió pont állapotát elemezték, nyilatkozták a szerzők.

Manel Esteller utolsó szerző és munkatársainak tanulmánya – A DNA methylation map of human cancer at single base-pair resolutionezt a hiányosságot szándékozott pótolni a leggyakoribb szolid tumorok, köztük a vastagbél-, tüdő- és emlőrák teljes epigenomjának feltárásával. A Barcelonai Egyetem genetikusai a teljes genomra kiterjedő DNS-metilációs profilírozást elvégezték egészséges szöveteken és a belőlük kiinduló neoplazmák különböző stádiumain egyaránt. Mint írják, egészséges szomatikus sejtek esetében a DNS-metilációs profil az egész élettartam során nagyjából konzerválódik, bár kevés speciális változás azért történik az életkor előrehaladásával, továbbá a környezeti stimulusok és az életmód is létrehoz olyan metilációs változásokat, amelyek megjelennek fenotípusosan is (pl. egyes betegségekre való fogékonyság).

A DNS-metilációs profil számos betegség során módosul, azonban a rák esetében következnek be a legalapvetőbb változások. Változások a tumorkialakulás valamennyi lépcsőfokán jelentkeznek, és nagy jelentőségű a tumorszuppresszor gének epigenetikus elcsendesítése, aminek kutatására az eddigi vizsgálatok fókuszáltak. A spanyol kutatók most feltárták a DNS-metiláció teljes genomra kiterjedő módosulásait ezernél is több sejt esetében. Az eredmények megerősítik a korábbi tudást, miszerint a normál szomatikus sejtekben konzisztens a DNS-metiláció, azonban kiderült, hogy a tumoros sejtekben hatalmas a metilációs variáció: a módosulások a genom kétharmadát érintik, és a változás a tumor evolúciója során folyamatos. A tumoros sejtek DNS-ének masszív hipermetilációja szövetspecifikus és pozitív szelekcióra utal, amiből arra lehet következtetni, hogy az epigenetikus változások a neoplasztikus átalakulás aktív szereplői.

Esteller hozzáteszi: mindez csak az értékelés kezdetét jelenti, a vizsgálat során nyert adatok nyilvánosak, a további bioinformatikai elemzések révén bizonyára számos olyan felfedezés fog születni, amelyek közelebb visznek minket a tumorok kialakulásának és fejlődésének megértéséhez.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink