hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A PPI-k növelik a vírusfertőzések gyakoriságát

A protonpumpagátló (PPI) hatóanyagok hosszú távú alkalmazása nem csak a bakteriális, de a vírusos gasztrointesztinális infekciók gyakoriságát is emeli, írja a PharmaOnline.

A PPI hatóanyagok szedése, azok hatásmechanizmusából eredően emeli a gyomorban uralkodó pH-t. Mindez hozzájárul különféle fertőzések, köztük például a Clostridium difficile okozta fertőzés kialakulásához, írja a PharmaOnline.

Eddig ismeretlen volt, hogy a PPI-k szedése a gasztrointesztinális bakteriális fertőzések gyakoribbá válásán kívül a vírusos infekciók nagyobb előfordulási gyakoriságával is kapcsolatba hozható-e. Egy nemrégiben publikált eredményű francia vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy igen.

Több mint kétszeresére nőhet a vírusos fertőzések gyakorisága

A Sorbonne Egyetem kutatói 233596 beteg adatait elemezték, akik a 2015/16-os télen PPI-t szedtek. Kontroll-csoportként 626887 olyan beteg szolgált, akik nem alkalmaztak PPI-t. Míg a PPI-t szedők közül a vizsgált időszakban 3131 betegnél (1,3 százalék), addig a kontroll személyek közül 4327-nél (0,7 százalék) lépett fel legalább egy alkalommal gyomor- és bélrendszeri, vírus okozta fertőzés. Ez egyben azt jelenti, hogy a PPI-t szedők körében majdnem kétszer nagyobb gyakorisággal fordultak elő gyomor- és bélrendszeri vírusos infekciók (RR 1,81). Különösen kifejezett volt a rizikóemelkedés az időskorú férfiak körében: a 65-74 éves férfiaknál az RR érték 2,19-nek adódott. Ellenben, a 44 évnél fiatalabbaknál a PPI-t szedők és nem szedők körében tapasztalt gyomor- és bélrendszeri infekciók gyakoriságában nem volt szignifikáns különbség.

Jövőre vonatkozó következtetések

A franciaországi eredmények megerősítik azokat a korábbi eredményeket, amik szerint a PPI-k alkalmazása az intesztinális mikrobiom egyensúlyának megzavarása és az immunrendszeri védekezés csökkentése révén növeli az infekciórizikót.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A citált közlemény megjelenését követően, arra válaszként jelent meg, szintén a JAMA folyóiratban, kanadai kutatók kommentárja. Ők elgondolkodtatónak tartják az eredményeket, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra az esetleges „mérési hibára”, ami abból fakadhat, hogy a PPI-t szedő populáció a kontroll-csoportnál sérülékenyebb lehet, és a gyakoribb orvoslátogatások miatt nagyobb eséllyel kerülhet náluk diagnosztizálásra egy gyomor- és bélrendszeri vírusos infekció.

Akkor is szedik a PPI-ket, amikor nem kellene

Az említett kommentár felhívja a figyelmet egy további lényeges szempontra: a PPI-k gyakran indokolatlanul kerülnek alkalmazásra hosszú távon.

Számos esetben a gastrooesophagealis reflux (GERD) kezelésére írják fel a PPI-ket. Ez a kórkép azonban csak rövid ideig tartó PPI-adagolást tesz szükségessé. Ennek ellenére a betegek jelentős része hosszú távon is szedi a PPI-ket. Az Amerikai Egyesült Államokban például a hosszú távon PPI-t szedők 65 százalékánál nem áll rendelkezésre indikáció, ami a hosszú távú PPI-szedést indokolná.

Függetlenül attól, hogy a PPI-terápia miként hat a gasztrointesztinális vírusos fertőzések gyakoriságára, az indokolatlanul PPI-t szedő betegeket azonosítani kellene, és a gyógyszeres kezelésüket befejezni.

(Forrás: JAMA)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés