hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

A kamara szerint még kezelhető a 25 ezres ápolóhiány

20-25 ezer ápolási szakember hiányzik az egészségügyből – mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az InfoRádiónak.

Az elmúlt hetekben történt felmondások száma és aránya nem olyan mértékű, mint amit néhány héttel, hónappal korábban számos szakmai szervezet vizionált, ez főként azzal magyarázható, hogy akinek volt lehetősége – bizonyos pillanatokban –, már távozott az egészségügyből – jelentette ki Balogh Zoltán, aki szerint erre három időszakban volt lehetőség: a pályaelhagyási intézkedések előtt, a szolgálati jogviszonyba történő aláírás, valamint az oltások megtagadásának időszakában.

A MESZK elnöke az InfoRádióban kiemelte: az egy-egy kórházból távozó 10-20 kolléga komoly fennakadást okozhat intézményi vagy osztályszinten, miközben a nyugdíjba vonuló dolgozók pótlására sem született megoldás az elmúlt két és fél évben. Országosan azt lehet mondani, hogy az egészségügyben 20-25 ezer olyan ápolási szakember hiányzik,aki mind az alap-, mind a járó- és mind a fekvőbeteg-szakellátásban teljesített korábban szolgálatot, ami hatalmas nagy létszám.

Mindazonáltal a kamara vezetője úgy véli, hogy ha a következő időszakban meginduló egyeztetéseknél a kormányzat képes lesz kialakítani egy 3-5 évre előremutató perspektívát, és meghozni olyan szükségszerű intézkedéseket, amelyekkel vissza lehet csábítani a távozó kollégákat, illetve amelyekkel vonzóbbá tehető a terület, akkor lehet még kezelni a kérdéskört. Ha ezek az intézkedések, konkrét tervek azonban nem születnek meg, az az ellehetetlenítését okozhatja az egészségügyi ágazatnak.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
hirdetés

Könyveink