hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

 

A fogyasztott fehérje típusa befolyásolja a csecsemők növekedését

Hogyan befolyásolja a tápszerrel etetett csecsemők fejlődését a tejtermék-, illetve a hús alapú fehérjepótlás? A témában végzett első vizsgálatról az American Journal of Clinical Nutrition számol be.

A University of Colorado gyermekgyógyász kutatóinak megállapítása szerint a szilárd táplálékkal etetett csecsemők növekedését szignifikáns mértékben befolyásolja, hogy milyen forrásból származik az általuk elfogyasztott fehérje (A meat- or dairy-based complementary diet leads to distinct growth patterns in formula-fed infants: a randomized controlled trial; American Journal of Clinical Nutrition). A tanulmány vezető szerzője, Minghua Tang gyermekgyógyász nyilatkozata szerint bár a szoptatásnak kellene a normának lennie, az amerikai csecsemők nagy részét ma már inkább a kevéssé vizsgált hatású tápszerekkel etetik.

Tang és munkatársai 64 tápszerrel etetett, egészséges, normális időre született csecsemő vizsgálata alapján megállapították: a fehérjeforrás valószínűleg fontos szerepet tölt be a növekedés szabályozásában.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_nick_thomps'>nick_thomps / 123RF Stock fotó</a>

A vizsgálatba 3 és 5 hónapos kor közötti, tápszerrel etetett csecsemőket vontak be, akik random módon kerültek a szokásos étrendjüket hús alapú, illetve tejtermék alapú fehérjével kiegészített vizsgálati csoportokba (kiegészítés: pürésített hús, illetve joghurt, sajt és búzaprotein-koncentrátum); az elfogyasztott összkalória, a fehérje- és zsírfogyasztás megegyezett.

A csecsemők 5 és 12 hónapos kora között mérték testhosszukat, testsúlyukat és fejátmérőjüket, továbbá a vizsgálat kezdetén és végén vett vérmintáikat is elemezték. Az eredmény szerint a hús alapú fehérjével kiegészített táplálás hatására az életkori átlaghoz képest nőtt a csecsemők testhossza, míg a tejtermék alapú fehérjével kiegészített táplálású vizsgálati csoport tagjai hossznövekedésben lemaradtak az életkori normához képest.

A testsúlygyarapodás mindkét csoportban azonos volt; a testsúly/testhossz-arány, a csecsemők esetében alkalmazott testtömeg-index szignifikánsan nagyobb lett a tejtermék-csoportban, mint a hús-csoport tagjai esetén.

A kutatók szerint eredményük hozzájárul az optimális növekedés elősegítéséhez és az elhízás-megelőzéshez egyaránt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink