hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A beleinkben is van ujjlenyomatunk

Testünk jóval több mikrobáktól származó gént tartalmaz, mint emberi gént - írja amerikai és német kutatókra hivatkozva az MTI.

A Nature című tudományos magazinban közzétett tanulmány először veszi számba az emberi emésztőrendszerben élő mikrobák (a mikrobiom) genetikai variációit. A nagyjából 22 ezer emberi génnel szemben a velünk élő mikrobáknak összesen mintegy 8 millió génjük van. A mikrobák számos feladatot látnak el: kivonják a tápanyagokat az élelemből, vitaminokat szintetizálnak, védenek a fertőzések ellen, és olyan vegyületeket termelnek, amelyek természetes úton csökkentik a gyulladást.

A mikrobiom genetikai változatossága - amelyet most tártak fel a kutatók - segítheti annak megértését, hogy a testünkben lévő mikrobiális gének miként működnek együtt saját, emberi génjeinkkel, hogy egészségesen tartsanak bennünket, időnként pedig abban, hogy betegséget okozzanak.

A kutatásban a St. Louis-i Washington Egyetem és a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársai vettek részt. "Meglepő módon mindannyian azonosíthatók vagyunk emésztőrendszerünk mikrobáinak együttes DNS-ével" - idézte George Weinstockot, az egyik szerzőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

A kutatók szerint az egyénre szabott DNS-gyűjtemény analóg az emberi genommal. Azok a különbségek, ahogyan egy-egy gyógyszerre reagálunk, vagy ahogyan felhasználjuk az egyes tápanyagokat ugyanúgy visszavezethetők mikrobiális génjeink változatosságára, mint emberi génjeink változatosságára.

Korábban több mint 10 ezer velünk élő mikrobafajt azonosítottak a kutatók, mostani tanulmányukban azonban csupán 101 fajt vizsgáltak, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő az emberi emésztőrendszerben. Elemzésükben 10 milliónál több egypontos változást azonosítottak a mikrobacsoport együttes DNS-ében. Találtak ezen felül számos más DNS-eltérést, például szerkezeti változásokat, egyes szakaszok kimaradását, illetve ismétlődését. Mindez egyedien jellemezte azt a 207 embert, akiktől az elemzett minták származtak.

"Az emésztőrendszer mikrobiális DNS-e figyelemre méltóan stabil, olyan, mint egy ujjlenyomat. Még egy év elteltével is meg tudtuk különböztetni az egyéneket mikrobiális DNS-ük genetikai jellemzői alapján" - magyarázta Weinstock.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink